Thursday, 15 August 2013

Biskut Fantasi Coklat



 Assalamualaikum semua.... Rasanya masih lagi dalam mood raya ni. Mesti ada yang tengah buat rumah terbuka lagi. Untuk yang dah start bekerja, selaman menjalankan tugas masing-masing lah yee... Hari ni aku cuma nak update resepi biskut yang aku buat untuk hari raya hari tu. Resepi ni pun aku amek dalam majalah saji jugak. Rasa biskut ni pun sedap. Rasa lemak-lemak kacang sebab ada letak peanut butter. Resepi ni asalnya dari kak ita. Bila tengok bahan-bahan pun nanpak menarik. Kebanyakan bahan memang dah ada dalam rumah ni. So, senang la kerja aku nak buat biskut ni. Lagi satu dah tak payah nak membazir nak beli bahan tambahan.... Lagipun buat biskut ni sangat mudah. Tak payah nak tekap-tekap. Cuma gelentel jadi bulat, pastu penyek sikit... Selamat mencuba lah yeee...


Biskut Fantasi Coklat
Majalah Saji
Keluaran Khas Hari Raya
Ogos 2013

Bahan A
-150gm mentega
-3 sudu kecil mentega kacang tanah
-1 biji kuning telur
-1 sudu kecil esen vanila

Bahan B
-30 gm lemak sayuran
-220 gm tepung gandum
-30 gm tepung suji
-60 gm tepung jagung
-30 gm tepung kastad
-1 1/2 sudu besar tepung beras

Bahan Hiasan
- putih telur
-serbuk roti
-coklat masakan gelap [ cairkan ]


Cara Menyediakan
  1. Pukul sebati mentega dan mentega kacang tanah. Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
  2. Kemudian masukkan bahan B . Uli hingga menjadi doh.
  3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan sedikit supaya leper. Celupkan dalam putih telur dan salut dengan serbuk roti.
  4. Susun dalam loyang. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit. Setelah sejuk hias dengan coklat masakan gelap.




Sangat sedap dan mudah...

4 comments:

  1. selamat hari raya aidilfitri
    biskut yg cantik
    b

    ReplyDelete
  2. The chocolate drizzles on these cookies complete the yumminess of these cookies :D

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...