Friday, 5 July 2013

Cotton Soft Japanese Cheesecake With Blueberry Topping




   Salam jumaat semua... Kali ni layan cheesecake lagi... Cheesecake yang gebu dan lembut gitu... Sebelom ni pernah buat kat sini. Tapi tak berapa nak menjadi sebab first time buat. Tak pandai lagi... Sekarang ni boleh la sikit-sikit. Nak kata teror tu idok la pulak... Kali ni aku buat separuh adunan saja. Pastu topping dia aku letak blueberry. Bagi nampak menarik sikit.... Resepi asal dari almaMyR. Sapa-sapa yang nak cuba boleh la tengok resepi kat bawah ni...



Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang bulat 7'' ]

Bahan A
-125gm cream cheese
-40gm tepung kek
-10gm tepung jagung
-3 biji kuning telur
-25gm butter
-50ml susu segar [ aku guna susu cair ]
-1/2 sudu besar jus lemon
-1/8 sudu kecil garam [ tak letak ]


Bahan B

-70gm gula
-3 biji putih telur
-1/8 sudu teh cream of tartar


Cara-Cara
  1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan menggunakan kaedah double boiler dan sejukkan.
  2. Kemudian campurkan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam aduna cream cheese tadi. Gaul sebati dengan whisk.
  3. Dalam bekas lain, pukul putih telur dengan gula hingga kembang. Kemudian masukkan cream of tartar sedikit demi sedikit dan pukul dengan high speed. Pukul hingga menjadi bertanduk.
  4. Campurkan adunan A ke dalam adunan B. Kaup balik hingga sebati.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang kek berukuran 7 inci yang  telah digris dan disalut dengan baking paper.
  6. Bakar kek guna teknik water bath selama 40-45 minit atau hingga kek masak pada suhu 160c dengan menggunakan api bawah sahaja [ aku bakar api atas dan bawah pada suhu 140c selama 50 minit ]. 
  7. Setelah siap dibakar, biarkan kek di dalam oven selama setengah jam sebelum dikeluarkan. Kek akan mengecut di tepi dan turun sedikit di atas.




Blueberry Topping

Bahan-Bahan

-1 sudu teh tepung jagung
-3 sudu besar air
-60gm jem blueberry
-60gm buah blueberry

Cara-Cara
  1. Satukan tepung jagung dan air dalam periuk. Masak dengan api sederhan hingga pekat.
  2. Masukkan jem blueberry dan kacau rata.
  3. Sejukkan seketika dan masukkan buah blueberry dan gaul sebati.
  4. Tuang atas kek yang telah sejuk tadi.




Makan sejuk-sejuk baru sedap...
Omnomm.. Nooomm..



4 comments:

  1. hamboiiiiiiiiiiiii...kek lagi..rajin noo..topping pun meleleh2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la...
      tengah gian nk membaking...
      heheheee...

      Delete
  2. fuyoooo...tak tahan tgk lelehan yg menggoda itewww!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amek la sekeping...
      hehehee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...