Wednesday, 31 July 2013

Fancy Ice-Cream Cookies



   Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni baru sempat buat biskut raya. Dua tiga hari lepas kalut dengan kek lapis. Ni pun baru start buat sejenis ja. Tak tau nak buat biskut apa... Kalau cari kat google macam-macam resepi ada... Biskut ni pun aku dah lama tak makan. Dulu selalu jugak beli. Tapi la ni dah pandai sikit-sikit buat biskut apa salahnya tahun ni try buat sendiri. Huhuhuu...  Biskut yang aku buat ni pun bukan cantik sangat. Ye la, kalau bab-bab nak mencantikkan biskut ni aku tak berapa pandai. Tapi kalau tengok dari hasil air tangan aku sendiri ni, rasa puas hati jugak la... Sebab buat sendiri... Kalau beli kompem aku komplen kata tak cantik... Heheheee... Ok la sampai kat sini dulu la... Byeee.... Oh ya, thanks ya kepada penyumbang resepi ni sebab sudi berkongsi....


FANCY ICE-CREAM COOKIES
By: Ida


Bahan-Bahan

-130gm butter
-60gm gula icing
-160gm tepung gandum
-30gm tepung jagung
-20gm tepung ubi
-1/4 sudu teh baking powder
-20gm serbuk badam
-Sdkt vanilla essence
-1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
-Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan

Cara-Cara
  1. Pukul butter dan gula sehingga kembang.
  2. Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam.
  3. Gaul rata sehingga menjadi doh.
  4. Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
  5. Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak.
  6. Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
  7. Hias biskut ikut creativiti anda.




Selamat Mencuba...


6 comments:

  1. dah lama tak makan biskut nie. zaman kanak2 dulu suka la. thnx for sharing the recipe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. msa kecik2 dlu pn suka mkn biskut ni...
      tu yg teringat nk bt...

      Delete
  2. singgah sini tgk ada biskut plk..rasa nk ngap jer...konpem sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x leh ngap lg...
      blom waktu berbuka...
      hehehee...

      Delete
  3. Sedapnya iskrim.... Maveles...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa mcm aiskrim betol...
      hehehee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...