Assalamualaikum semua... Hari ni baru aku start buat kuih.. Hari-hari lain makan kuih dari bazar ramadan ja... Mood kurang rajin masa awal-awal bulan posa... Bukan malas, tapi kurang rajin... Huhuhuuu... Hari ni aku buat kuih yang simple dah mudah. Kuih kaswi, tapi letak labu... Menarikkan.. Bau pun ada wangi manis labu... Rasa belom tau lagi, tapi mesti sedap... Resepi ni aku buat separuh adunan dari resepi kat bawah ni dan guna loyang 6x6 inci. kalau buat banyak-banyak nanti membazir la pulok... Berdosa nanti... Ok la, dah kurang satu jam lagi nak berbuka... Sebelom tu, jom tengok resepi kat bawah dulu...
KUIH KASWI LABU KUNING
resepi : kak Fida
sumbe r: kak Am
C&P : izah daut
BAHAN (*sukatan separuh dari resepi asal) [ aku buat separuh lagi daripada ni ]
-250gm labu -dikukus
-250gm gula pasir- izah letak 200gm [ aku ikut cara kak izah ]
-250ml santan
-150gm tepung ubi - izah letak 100gm [ aku ikut sukatan asal ]
-150gm tepung gandum - izah letak 200gm [ aku ikut sukatan asal ]
-25g tepung jagung
-350ml air
-1sk garam
-3 helai daun pandan
-1sk air kapur
-1sk pewarna kuning - izah tak letak [ aku pun tak letak ]
-1sk vanilla - izah tak letak [ ni pun tak letak ]
-kelapa parut (putih)
CARA-CARA
- Labu dikukus dulu dan dilecek
- Santan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut
- Bancuh tepung2 dgn air & tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis
- Dikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai
- Kukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)
- Kaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam.
Bila pegang terasa kenyal-kenyal...
Tak sabar nak rasa..
Samalah kita kurang rajin sb tu singgah bazar he hee
ReplyDeleteKenyal2 sedap tu,
awal2 puasa...
Deletebisa la x berapa rajin ckit...
hehehee...