Sunday, 28 July 2013

Kek Lapis Chocolate Peppermint



      Assalamualaikum semua.... Halooo... Ada yang rindu kat aku lagi ka...? Ye la, dah lama jugak  aku tak menghapdate blog ni... Ada ka yang mai melawat.... Hmmmm... Biasa la sibok... Pastu tak berapa sihat pulak... Tu yang payah nak update blog aku ni... Aku cuma sempat jejalan kat blog kengkawan yang lain ja... Tu pun kejap-kejap ja. Timbulnya aku petang ni pun sebab nak share resepi kek lapis yang aku buat pepagi buta tadi. Siap ni pun masa waktu sahur. Elok siap ja terus sambug sahur... Resepi ni aku copy dari Bro Rozzan. Tima kasih ya sebab sudi share resepi ni... Sebelum tu ada jugak nampak che mat gebu buat. Tapi resepi yang dia buat guna banyak sangak telur. Hmmmm... Lain kali la cuba ya... Hehehehee... Kalau ada yang sanggup buat bleh klik kat link ni... Rasa kek ni pun boleh tahan... Ala-ala ais krim pun ada.. Harus dicuba sebab lain dari yang lain... Jom pakat melapis kek...







KEK LAPIS CHOCOLATE PEPPERMINT
C&P : Bro Rozzan


Bahan-Bahan:

-300 gm mentega [ aku guna unsalted butter cap scs ]
-120 gm gula halus [ aku letak 60gm ]
-6 biji telur (saiz besar)
-80 gm sekaya
-250 g susu pekat manis
-80 g Horlicks
-2 sudu teh esen peppermint [ aku letak 1 sudu teh saja ]
-2 sudu besar serbuk koko }
-1/2 sudu the esen vanilla }
-3 sudu besar air panas } … dicampurkan & dijadikan pes cokelat
-secukup pewarna hijau (saya gunakan yg serbuk) [ aku guna pewarna biru ]
-160 gm tepung HongKong (atau tepung kek)
-loyang berukuran 7” x 7” [ aku guna loyang 6x6 ] (dialas dgn kertas pada dasarnya dan digris sekeliling loyang)


Cara :
  1. Pukul mentega bersama gula dengan high speed sehingga kembang (kira-kira 7-8 minit).
  2. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. (kira-kira 4-5 minit)
  3. Perlahankan speed (sederhana) lalu masukkan sekaya, susu manis dan Horlicks. Pukul lagi hingga rata. (kira-kira 2-3 minit)
  4. Perlahankan lagi speed (slow, sekedar nak ratakan tepung) dan masukkan tepung HK dan biarkan adunan sebati. Jangan terlalu lama, kira-kira 1-2 minit jer. Ataupun anda boleh gunakan kaedah “fold-in method bila nak masukkan tepung ke dalam adunan telur/mentega tadi. Tak payah gunakan mixer.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian: 1 bahagian dibubuh esen peppermint dan pewarna biru. 1 bahagian lagi dibubuh pes cokelat.
  6. Panaskan ketuhar dgn suhu kira-kira 180-190 darjah Celsius, api atas & bawah. Bubuh 3 sudu makan adunan cokelat ke dalam loyang kek lalu ratakan. Bakarlah lapisan pertama ni sehingga masak (kira-kira 6-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan tekan sket dgn penekan kek lapis agar rata.
  7. Kemudian, tukar suhu ketuhar kpd 200-210 Celsius (api grill/atas jer). Dan masukkan lagi 3 sudu makan adunan cokelat. Bakar sehingga masak (6-7 minit). Keluarkan dari oven dan tekan sedikit dengan penekan kek lapis.
  8. Kemudian bubuh pula 3 sudu makan aduna peppermint/biru dan bakarlah sehingga masak (6-7 minit) dan ulang sekali lagi untuk adunan peppermint/biru sehingga menjadi dua lapis.  Bakarlah berselang-seli warna cokelat dan biru sehingga selesai semua adunan.




Selamat mencuba..



4 comments:

  1. aduhaiiii...kek lapis ni mmg peberet sy nih..kena plk ada peppermint..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp, bla mkn byk kping rasa sjuk dlm mlut tu...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...