Wednesday, 17 July 2013

Kuih Sagu



   Assalamualaikum dan selamat petang... Hari ni menu berbuka aku serba ringkas saja. Orang bujang macam aku ni pun kompen boleh buat punya... Menunya ialah kuih sagu. Memang simple, tapi rasanya sedap. Kenyal-kenyal lembut gitu... Disalut pula dengan parutan kelapa yang lemak-lemak masin... Mmmmm... Ditambah pula dengan haruman sirap rose yang menusuk kalbu... Perhhhh ayat... Godaan puasa punya pasal la ni. Huhuhuuu... Resepi ni aku copy dari kak wan. Ok lah, jom lihat resepi kat bawah ni... Jom-jom...





C&P : Kak wan

Bahan-bahan

-1 cawan sagu halus
-2 1/2 cawan air
-1/2 cawan gula pasir
-1/2 sudu besar sirap rose
-2 helai daun pandan - di simpul
-1/2 cawan kelapa parut + sedikit garam (kukus sebentar)

Cara-cara :
  1. Siram sagu dengan air dan toskan.
  2. Masak air hingga mendidih, masukkan sagu kacau supaya tidak berketul.
  3. Kacau hingga sagu separuh masak. Masukkan daun pandan, gula dan pewarna, kacau hingga sagu menjadi likat. Keluarkan daun pandan.
  4. Masukkan ke dalam acuan / loyang yang di basahkan terlebih dahulu. Kukus selama 10 minit sehingga sagu menjadi jernih.
  5. Sejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih supaya senang di potong.
  6. Potong dan gaulkan dengan kelapa parut.



Kenyal-kenyal kuih ni...



3 comments:

  1. Assalam..sedapnya..sy suka sangat makan kuih sagu ni...
    papepun selamat berbuka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slam..
      kuih yg simple, tp sdp...
      slmt b'buka jgk...

      Delete
  2. sedap dimakan bila keluar dr fridge :)

    Jom usha koleksi Resepi, Petua, Gambar & Cerita @  buatwanita.blogspot.com

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...