Thursday, 11 July 2013

Kek Keju Puding Karamel



   Assalamualaikum semua... Menu apa untuk berbuka hari ni....? Aku buat menu sepesel sikit hari ni. Gabungan antara cotton soft japanese cheesecake dengan puding karamel.. Maka, terjadi la kek keju puding karamel ni... Nama tu aku pandai-pandai letak sendiri... Mantap tak kek ni...? Tak pun dah ada yang meleleh air liur... Huhuhuhuuu... Sabar, sabar... Dah tak lambat dah nak berbuka ni... Mula-mula nak buat kek puding karamel yang biasa tu, tapi ingatkan ni bulan puasa tu yang buat cara ni. Kalau hari tak puasa tu selalu dah buat yang biasa tu. Tapi tak teringat pulak nak buat yang cara cheesecake ni... Ok la.. Sapa yang ada nak buat kek ni untuk berbuka puasa, boleh la tengok resepi kat bawah ni...






Bahan-Bahan [ loyang 8x8 ]

Bahan karamel
-60 gm gula kastor

Bahan puding
-3 biji telur
-1 tin susu cair
-60 gm gula kastor
-1/2 sudu makan tepung kastad
-1 sudu teh esen vanila

Bahan  kek

Bahan A
-250gm cream cheese
-80gm tepung kek
-20gm tepung jagung
-6 biji kuning telur
-50gm butter
-100ml susu segar
-1 sudu besar jus lemon
-1/4 sudu kecil garam [ tak letak ]

Bahan B

-140gm gula
-6 biji putih telur
-1/4 sudu teh cream of tartar

Bahan C

-pewarna pink ( perisa strawberry )
-pewarna biru ( perisa vanila )
-pewarna ungu ( perisa blueberry )


Cara-Cara
  1. Bahan Karamel : Buat karamel dalam loyang 8x8. Gerakkan loyang supaya karamel sekata pada setiap permukaan. Biar keras dan ketepikan.
  2. Bahan Puding : Campur semua bahan dan kacau dengan perlahan. Jangan sampai berbuih. Kemudian tapis ke dalam adunan karamel tadi.
  3. Bahan Kek : Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan menggunakan kaedah double boiler dan sejukkan.
  4. Kemudian campurkan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam aduna cream cheese tadi. Gaul sebati dengan whisk.
  5. Dalam bekas lain, pukul putih telur dengan gula hingga kembang. Kemudian masukkan cream of tartar sedikit demi sedikit dan pukul dengan high speed. Pukul hingga menjadi bertanduk.
  6. Campurkan adunan A ke dalam adunan B. Kaup balik hingga sebati.
  7. Bahagi kepada tiga bahagian sama banyak dan masukkan pewarna dan perasa.
  8. Senduk satu adunan dan tuang diatas adunan puding tadi pada bahagian tengah. Sentiasa letakkan adunan kek di tengah-tengah. Buat dengan warna lain sehingga habis.
  9. Masak menggunakan kaedah " Water Bath " iaitu loyang kek di masukkan kedalam loyang yang lebih besar kemudian masukkan air. Bakar selama 1 jam pada 150C [ ikut oven masing-masing ]. 50 minit pertama api bawah sahaja, 10 minit terakhir api atas dan bawah.
  10. Setelah masak buka pintu oven sedikit dan biar kek dalam oven lebih kurang 20 minit. Kemudian baru keluarkanya. Sejukkan dan simpan dalam peti sebelum dihidangkan....




Mesti sejuk tekak...
Aduhhh...
Tak sabarnya nak rasa...


8 comments:

  1. menarik betul kaler dia...
    terpesona dakuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk kaler dh terpesona...
      tu blom rasa lg...

      Delete
  2. Wahha...ada rasa keju pulak ye..lg mantopss ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mantopss..
      tambah2 bln buasa gini...

      Delete
  3. mmg mantop + kretip la adik akak ni!!!meh akak sepinggan..muahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ckup ka sepinggan...?
      huhuhuuu...

      Delete
  4. cantiknya, gabungan biru puple menariklah
    biasa duk layan kek karemel ni bercheese mesti tambah lazat
    he hee geram tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt best bila layan puding karamel bersama kek keju tu...
      lembut dan sejuk bila ditelan...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...