Tuesday, 9 July 2013

Black Forest Cake & Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 1434 Hijrah



    Assalamualaikum dan selamat menyambut bulan ramadhan bagi umat islam kat seluruh dunia ni. Sebelum start puasa, aku pun ada buat sebijik kek untuk makan-makan dengan keluarga aku. Tak sangka pulak kak aku yang nombor dua ni balik kampung untuk sambut puasa kat sini. Meriah la sikit sebab ada anak-anak buah aku ni. Kek ni pun aku buat atas permintaan anak buahku yang hero sorang tu. Yang tu makan apa pun tak kisah... Senang nak bagi makan. Aku pun tak ada idea nak buat kek yang berkrim ni. Nak buat yang buttercream tu, jemu la pulak. Tapi bila dok ingat-ingat balik, dalam peti ais tu ada lebihan fresh cream lagi dalam 2 cawan macam tu. So, baik habiskan sebelom bulan puasa ni. Kalau bulan puasa mungkin kek yang ada krim ni payah sikit nak habis... Untuk kek ni aku buat adunan dua kali ganda dan guna loyang bulat 8 inci. Tak sangka pulak kek ni jadi tinggi. Apa-apa pun memang sedap rasa kek ni. Tak rugi untuk dicuba oleh rakan-rakan blog. Terima kasih kepada penyumbang resepi dan kepada yang dah share resepi ni... Jom tengok resepi kat bawah nihhh... Selamat berbuasa... Jangan ponteng-ponteng kecuali yang uzur tau.... Huhuhuu...





Resepi Chocolate Sponge Cake
By : Juwita@Juwita Faris and Family
C&P : QH
( 2 Loyang Kek 8 inci sebab resepi ni dua kali ganda dari resepi asal )

BAHAN A:
-6 biji kuning telur
-200 gram gula castor
-240 gram tepung kek
-100 ml minyak masak
-2 sudu kecil esen vanila
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:
  1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
  2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.





BAHAN B:

-60 gram serbuk koko Van Houtan
-240 ml air panas

Cara-cara:
  1. Satukan bahan B.
  2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
  3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan





BAHAN C:

-6biji putih telur
-120gram gula castor
-1/2 sudu kecil cream of tar tar
- Loyang kek 8 inci 2 biji

Cara-cara:
  1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
  2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
  3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
  5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
  6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
  7. Bahagi adunan sama banyak kepada dua bahagian dan masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar sekali gus.
  8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak [ aku bakar 40 minit pada suhu 150C ].
  9. Sejukkan di atas redai.







CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST

Bahan-bahan:

-Non Dairy Whip Cream [ aku guna 2 cawan ]
-Satu tin dark sweet cherry
-Buah cherry bertangkai secukupnya
-Coklat compound [ diparut ]
-Coklat rice

Cara-cara:
  1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 2 lapis. So, anda akan dapat 4 keping kek. Toskan dark sweet cherry dan simpan jusnya. Potong cerry tersebut kecil-kecil.
  2. Pukul non dairy whip cream hingga kental, ringan dan gebu. Jangan sampai terlebih pukul.
  3. Letak sekeping kek atas papan kek dan renjis sedikit jus dark sweet cherry. Sapu fresh cream bagi rata, pastu susun dark sweet cherry secara rawak.
  4. Letakkan lapisan kek kedua di atasnya. Ulang proses yang sama seperti di no. 3 untuk lapisan berikutnya.
  5. Selepas tutup dengan lapisan keempat kek, sapu fresh cream di seluruh kek.
  6. Pastu boleh la deco ikut kemahiran sendiri..



Anak-anak buahku yang tak sabar nak ngap...
Nyamm... Nyammm...

4 comments:

  1. selamat berpuasa

    mesti sedap berbuka kalu ada kek ni
    cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt berpuasa jgk...
      mmm... btol tu..

      Delete
  2. Replies
    1. biasa la...
      bulan puasa...
      DUGAANNNN...
      hehehee....

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...