Wednesday 22 October 2014

Upside Down Pineapple Cake & Happy Deepavali



    Assalamualaikum semua... Sebelum tu nak ucapkan Happy Deepavali kepada yang menyambutnya. Kepada yang tak sambutnya selamat bercuti. Kepada yang kena kerja, selamat bekarja lah... Hihiii... Petang ni nak tayang kek yang nampak sangat cantik dipandang... Rasa kek ni macam kek butter pun ada. Cuma satu ja, ada rasa masin sikit kat permukaan buah nenas tu. Ni sebab aku guna salted butter la kot. Lepas ni kalau nak buat kena guna yang unsalted la pulak... Mmmm... Takat sini lah dulu, tak tau nak tulis apa dah. Ok, byee...








Upside Down Pineapple Cake
Sumber : CMG
C&P : Kak Yatie

BAHAN-BAHANNYA
-2 tin nenas berkaleng/gegelang dalam tin-ditoskan
-Ceri merah secukupnya
-250 gm mentega
-5 biji telur gred A, asing kuning dan putih
-135 gm gula halus
-135 gm tepung gandum*
-2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
-1 camca teh esen vanilla
-1/4 cwn jus nenas dlm tin- saya tambah ( aku pun tambah )

Bhn utk karamel
-2 camca besar butter di cairkan
-1/4 cwn gula perang/brown sugar


CARA MEMBUATNYA
  1. Gris springform pan berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak dengan sedikit mentega juga.
  2. Tuang butter yg di cairkan ke dlm loyang dan tabur 2. rata brown sugar. Susun gegelang nenas dalam tin, sumbat dengan ceri merah pada setiap lubang nenas tadi (1 biji ceri, belah 2). Ketepikan.
  3. Putar mentega dengan sebahagian gula halus dan esen vanilla hingga putih, masukkan telur kuning satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.
  4. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula dan terus memutar hingga kembang dan kental. Gaul putih telur tadi ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan kaedah kaup balik. Kacau rata.
  5. Tuang dalam tin tadi dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 50 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihidangkan. Kek ni memang sedikit turun bila masak.
  6. Setelah kek sejuk, terbalikkan biar permukaan nenas kat atas. Sebab tu nama dia Upside down.





4 comments:

  1. Salam Syafiq,

    Selalu buat cake siapa yang makan? Rajin sungguh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. soklan maut ni...
      hihiii...
      selalunya yg jd mangsa jiran2 & sepupu-sepapat sy la...
      org dlm rmh ni bkn minat sgt mkn kek, sy pn kurang sgt..
      cuma minat buat jaa...
      hihiii...

      Delete
  2. Wah cantik kek Syafiq. Hmmmm good idea ni untuk menghabiskan setin nenas yg menanti tarikh akhir hayatnya dalam gobok buruk rumah mama ni. Ahaks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la mcm sy mamafami...
      kalau x, mesti nenas tu msuk dlm tong smph...
      masa beli, laju ja amek..
      hihiii..

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...