Friday 31 October 2014

Nasi Komok atau Khao Mok Gai



    Asssalamualaikum dan selamat petang semua.... Ni menu tengahari tadi... Kalau nak rasa, harap maaf ye, dah habis. Aku buat sikit je. Cukup-cukup untuk tiga orang makan. Resepi nasi ni aku tak pernah dengar sebelom ni. Katanya nasi komok ni bermaksud nasi briani siam. Walaupun aku dok sempadan dengan negeri siam, tak tau la pulak wujud nasi ni. Aku tanya mak aku maksud khao mok gai tu, mak aku cuma paham khao yang bermaksud nasi. Tu pun tak pasti. Mak aku pun dah tak berapa ingat bahasa siam ni... Sapa nak kepastian cer googel tengok ok.... Pasal rasa nasi ni pulak sedap jugak, cuma kalau tengok macam set nasi ayam ja.. Cuma tak ada kicap pedas... Untuk set nasi ni aku memang buat sikit sebab dalam rumah ni ada tiga orang ja... Ayam tu aku buat separuh. Nasi pulak aku sukat beras sebanyak 1 1/2 cawan. Main agak-agak masa nak sukat air untuk tanak nasi tu... Terima kasih kepada yang menyumbangkan resepi nasi ni... Jom tengok resepi pulak....





NASI KOMOK / KHAO MOK GAI
Di kongsikan oleh : Kak Azian
Rujukan : Ayu
C&P : Kak Ita

Sebelum kita memasak Nasi Komok ni kita perlulah menyediakan rempah Komok terlebih dahulu. Sebenarnya rempah Komok ni ada di jual mungkin di utara, atau di sempadan Thailand. Tapi bagi mereka yang sukar mendapatkan rempah komok bolehlah mengikut resepi yang dikongsikan oleh Kak Azian.

REMPAH KOMOK
-2 sudu teh rempah kari daging
-1 sudu teh serbuk kunyit
-1 sudu teh serbuk ketumbar
-1/2 sudu teh serbuk jintan putih
-1 sudu teh garam
-1 sudu besar gula

Semua bahan di atas di satukan, campurkan sedikit air gaul rata untuk di jadikan pes.


NASI KOMOK
-1 ekor ayam ~ dipotong 4 dan cuci bersih
-5 cawan beras basmathi ~ rendam sebentar, cuci dan toskan
-4 sudu besar minyak ghee / minyak sapi
-1 batang kulit kayu manis
-4 biji buah pelaga
-3 kuntum bunga lawang
-5 kuntum bunga cengkih
-1 batang serai ~ dititik ita tambah
-5 ulas bawang merah ~ dihiris
-4 ulas bawang putih ~ dihiris
-3 batang akar ketumbar ~ hiris sikit untuk buang tanahnya dan cuci bersih
-3 sudu besar Rempah Komok / guna resepi di atas
-200 ml susu cair
-8 cawan air
-garam secukup rasa
-1 kiub ayam ~ ita tambah


Cara-Cara
  1. Pijarkan minyak sapi dalam periuk.
  2. Tumiskan bahan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga dan serai hingga harum.
  3. Masukkan bahan yang di hiris dan masak hingga ia layur
  4. Kemudian masukkan pes rempah komok dan masak hingga garing. Sentiasa kacau supaya ianya tidak hangus
  5. Setelah garing, masukkan air dan akar daun ketumbar. Biarkan air rebusan mendidih
  6. Kemudian masukkan ayam, kiub ayam dan garam secukup rasa. Rebus hingga ayam separuh empuk
  7. Angkat ayam dan toskan
  8. Masukkan beras ke dalam periuk nasi
  9. Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
  10. Kemudian masukkan susu cair
  11. Perasakan garamnya jika kurang.
  12. Tanaklah nasi seperti biasa.

*Ambil 1 cawan air rebusan ayam dan asingkan untuk di buat sos cili





AYAM GORENG
-Serbuk kunyit secukupnya
-Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Ayam yang telah kita toskan tadi, kita gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam secukup rasa.
  2. Kemudian goreng terendam di dalam minyak panas.
  3. Setelah kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya


Ita perapkan ayam bersama rempah ayam goreng
Aku perap dengan sos lada hitam




SOS CILI
-1 cawan air rebusan ayam
-6 biji cili merah
-4 biji cili padi ~ jika inginkan pedas
-2 ulas bawang putih
-4 tangkai daun ketumbar
-2 sudu besar cuka ~ boleh juga perahkan jus lemon
-garam dan gula secukup rasa
-Sedikit cili sos ~ ita tambah
-Sedikit kicap manis ~ ita tambah


Cara-Cara
  1. Kisarkan cili merah, cili padi, bawang putih dan daun ketumbar bersama air rebusan ayam tadi.
  2. Masukkan dalam periuk dan masak hingga kuah agak pekat
  3. Ita tambahkan sedikit cili sos dan sedikit kicap manis
  4. Bila kuah telah pekat perasakan dengan garam dan gula
  5. Boleh tambahkan cuka atau perahan jus lemon





SUP KOMOK
Lebihan air rebusan ayam tadi, ita jadikan sup untuk di makan bersama Nasi Komok sebagai kuahnya. Ita cuma perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun ketumbar.






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...