Saturday, 1 November 2014

Potato Fritters (Cucur Kentang)



    Assalamualaikum dan selamat petang semua... Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan 11. Tak lama lagi nak masuk tahun 2015. Kejap ja masa berlalukan. Tak sedar pun. Hari ni aku nak share satu resepi yang menjadi fenomena jugak la beberapa bulan yang lepas. Aku ni baru sempat nak mencuba. Tak sangka, sedap rupanya cucur kentang ni. Rangup krup-krup plak tu... Lepas makan cucur ni tetiba ja datang idea nak letak isi udang dalam adunan cucur ni. Mesti sedapkan. Lepas ni aku nak try letak isi udang tengok. Pasti meletop,letop rasanya kan... Hahahaa...  Sebelom tu, jom tengok resepi kat bawah tu. Terima kasih Alongroz sebab kongsi resepi ni dan juga kepada pemilik asalnya... Byee...






Original Source: Ummi@HomeSweetHome
Resepi olahan semula oleh HomeKreation & juga inspirasi dari kawan2 yg sudah mencuba Boleh google untuk melihat hasil dari kawan2 blog
Hidangan: 3 orang

BAHAN2:
-3 biji Kentang*
-1 btg Karot* (* sagat kasar )
-4 sb Tepung Jagung
-5 sb Tepung Gandum
-1 bj Telur - pukul sedikit dgn garfu
-Sedikit Daun Kucai
-1 bj Cili Merah - hiris
-1 bj Bwg Besar - hiris
-Garam, Lada Hitam serbuk


CARA2:
  1. Gaul kesemua bahan2 sehingga rata.
  2. Panaskan minyak yang agak banyak seperti menggoreng cucur. Sudukan adunan ke dlm minyak & balik2an sehingga garing.
  3. Toskan minyak & hidangkan panas2 dgn sos cili.







12 comments:

  1. Wah kak..enaknyoooo..boleh banget ini di coba....mudah pula buatnya..salam kenal ya kak dari Indonesia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan...
      salam perkenalan jgk dr malaysia...

      Delete
  2. Salam Syafiq,

    Nak buat lah esok petang hihi

    ReplyDelete
  3. saya pun dah buat..memang ranggup la makan..sedap makan panas2..^_^

    ReplyDelete
  4. wahh dik mabless..tq bagi link kek aritu ye..:)

    ReplyDelete
  5. Wah Syapex pun dah buat juga ya...!

    ReplyDelete
  6. memang tgh glemer gak potato fritter ni cuma lom buat je lagi sebab dah sarat preggy...btw thx for sharing resepi :)

    ReplyDelete
  7. lps pantang ni leh la cuba...
    smoga ibu & bby sihat...
    : )

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...