Tuesday 7 October 2014

Kek Lapis Cempedak



    Assalamualaikum semua... Malam ni aku nak tunjuk resepi ke-2 kek lapis yang sempat aku buat. Untuk kek lapis ni aku kategorikan kek lapis yang sangat exotic rasanya... Sadap tau. Rasa lemak manis cempedak.. Tambah pulak dengan bau cempedak tu... Mmmm... Menambat selera... Tapi satu ja, rasanya manis sangat. Aku pulak tak kurangkan sukatan gula masa buat kek ni. Lagipun buah cempedak yang aku guna ni masak ranum... Mau tak manis yang amat. Kalau nak buat lepas ni kena cek dulu tahap kemanisan buah cempedak tu. Bukan apa, takut nanti terlalu manis pulak. Untuk isi cempedak ni aku guna yang aku simpan dalam tempat beku. Tak guna yang fresh sebab masa musim buah cempedak bulan lepas, aku ada simpan sikit. Kot-kot nak guna. Alih-alih jadi la kek lapis cempedak ni... Sangat sedap dan sangat moist ooo... Aku cuma buat separuh adunan dari resepi kat bawah tu... Kalau ada yang teringin nak buat, jom tengok resepinya....






KEK LAPIS CEMPEDAK
C&P : Bro Rozzan

Bahan A :
-500g mentega
-4 sudu besar susu pekat manis
-1 sudu teh esen cempedak - (optional)
-1 sudu teh esen vanilla
(Pukul semua bahan di atas dgn high speed)

Bahan B :
-20 kuning telur
-5 putih telur
-270 gm gula kaster (halus)
-1 sudu besar ovallete
-120 gm tepung Hong Kong/ Top
-20 gm tepung susu
-150 gm puree cempedak*

*Bahan Utk Puree :
-600 gm isi cempedak (dibuang biji)
-220 gm gula kaster/halus
-220 ml air
(Campurkan semua bahan dan kisar halus. Masak sebentar di atas api sehingga pekat. Dikacau2 selalu agar tidak hangit)


Cara-Cara
  1. Pukul telur, gula kaster, ovalette di dalam mangkuk mixer dgn high speed sehingga kembang dan pekat.
  2. Kemudian, masukkan Bahan A ke dalam adunan telur tadi dan kacau rata. 
  3. Seterusnya, bubuh tepung HK dan tepung susu, sedikit demi sedikit lalu dikacau rata.
  4. Akhir sekali bubuh 150 gm puree cempedak. Kacau lagi hingga sebati.
  5. Sediakan loyang kek berukuran 10x7 atau 8x8. Alaskan dasar loyang dgn kertas tracing dan gris kan di sekelilingnya.
  6. Kemudian mulalah membakar/melapis kek di dalam oven dgn suhu 170-180 darjah Celsius.
  7. Utk lapisan pertama, bakarlah dgn menggunakan api atas dan bawah sekitar 5 minit dan kemudian tukarkan kepada api atas (grill) saja dan terus membakar sehingga kekuningan.
  8. Bakar lapisan kedua seperti biasa sehingga masak. Kemudian bubuh 2-3 sudu besar puree cempedak ke atas lapisan kedua yg dah masak tu lalu ratakan. Bakar hingga cempedak betul2 kering.
  9. Kemudian buatlah lapisan seterusnya. Setiap dua lapis baru dibubuh lapisan puree cempedak. Buat begini sehingga selesai adunan.
  10. Setelah lapisan terakhir dibakar, kecilkan suhu oven kpd 130-140 dan buka semula api atas bawah lalu bakar selama 10-15 minit sehingga kek masak rata.



NOTA :
Utk menambah rasa lebih lemak kpd kek, anda bolehlah sapukan mentega cair di permukaan setiap lapisan kek yg plain (tanpa cempedak).
Setiap lapisan kek menggunakan 2 senduk bujur adunan. Kalau rajin, bolehlah dibubuh puree cempedak pada setiap lapisan kek...






12 comments:

  1. wow...sangat kemas setiap lapisan kek tu..mesti harum semerbak satu umah time dok bako tu kan..
    Cantik sangat..rasa pun dah tentu mantap..Kek lapis camni kena ada kesabaran yang tinggi baru dapat hasil yg memuaskan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak lina...
      memang sgt harum satu rumah...
      rasa memang sdp, cuma termanis ja...
      nk buat kek lapis ni memang hari tu kena x da langsung gangguan...
      kalau x, boleh hangit kek tu..
      hahaa...

      Delete
  2. sedapnya .. pandai la melapis .. x tahu la ni nak melapis2 bila hiii.. lagipun resepi ni letak cempedak lain tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la buat..
      rugi ooo..
      cari la resepi yg mudah2 dulu..
      lama2 nti jd pro la..

      Delete
  3. yg ni mmg sedap....kena tunggu musim cempedak lagi

    ReplyDelete
  4. Asslamualaikum..teruja sungguh tngok lapis cempedak yg kmas tu..trpanggil2 tuk mncuba..insyaAllah klu jumpa cmpedak nnt nk try...cuma akk nk tanyala syapex..klu nk kurang manis,berapa gm gula yg perlu y?takut juga klu trmanis sbb famili akk kurg mkn yg manis2 sgt ni..akk pula x pndai nk main agak2...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      klu sy, sy akan separuhkn gula drpd adunan asal atau kurangkn 1/3 sj... susu pekat tu xpayah kurangkn sbb nk bg kek moist...

      Delete
  5. Asslamualaikum...cntik n kemas kek syapex..trpanggil2 rasa tuk cuba...tp x d cempedak..klu ganti doyan bole kot?..cuma nk tanya..klu nk kurgkn manis,berapa ras2 kuantiti gula yg sesuai y?akk n x pndai nk agak2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      boleh, mesti lg sdp.. gula tu mgkn bolh separuhkn sbb sbb durian manisss...

      Delete
  6. terima kasih syapex...moga brtmbh ilmu n rzki n truskn brkongsi ye...:)

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...