Assalamualaikum... Ni kek lapis yang last aku buat untuk hari raya korban tahun ni. Untuk kek lapis ni aku cuba dari buku kek lapis sarawak oleh rabiah amit. Asalnya macam tak mau melapis kek dah. Tapi bila tengok dalam peti ais tu ada lebihan nestum lagi. Nestum ni lebih masa buat biskut hari raya aidilfitri dulu. Nak buat biskut, rasa malas pulak nak terap satu-satu walaupun tau buat biskut ni lebih cepat kalau nak bandingkan buat kek lapis ni... Alih-alih buat kek lapis la... Senang cerita... Rasa pun sedap kek lapis ni. Kalau tengok gabungan rasanya macam pelik sikit. Ada rasa pandan, oren, pisang dan kopi. Nampak pelik tak...?
Tapi jangan risau rasanya ok ja. Tak payah takut kot-kot pening masa makan kek ni. Tapi jangan pulak pi bubuh perisa ni banyak pulak. Nanti memang sah-sah la pening. Untuk kek ni aku lebihkan rasa kopi, untuk rasa lain aku kurangkan sabab nak bangkitkan rasa kopi tu... Apa-apa pun jom tengok resepi kek lapis ni...
Kek Lapis Purnama
Kek Lapis Sarawak ( 1 )
Rabiah Amit
Bahan A
-16 biji kuning telur
-6 biji putih telur
-200gm gula halus
-150gm tepung hong kong
-1 sudu makan ovelette
Bahan B
-450gm mentega
-1/2 tin susu pekat manis ( saiz biasa )
Bahan C
-1 tin kecil seri kaya
-100gm nestum ( aku kisar halus )
-pewarna hijau, kuning, coklat & oren
Cara Menyediakan
- Pukul bahan A hingga ringan dan kembang.
- Pukul bahan B hingga putih dan kembang.
- Satukan adunan A dan B, gaul sebati.
- Masukkan seri kaya dan nestum. Kacau rata. Bahagi adunan kepada 4 bahagian.
- 1 bahagian warnakan hijau dan masukkan perasa pandan.
- 1 bahagian warnakan kuning dan masukkan perasa pisang.
- 1 bahagian warnakan coklat dan masukkan perisa kopi.
- 1 bahagian warnakan oren dan masukkan perisa oren.
- Sediakan acuan 8 1/2'' x 8 1/2'' x 4. Tuang selapis nipis bahagian warna hijau. Bakar dengan api gril di dalam ketuhar bersuhu 250C selama 3 minit.
- Ulang langkah 5 hingga adunan habis.
- Ulang proses sebagaimana dalam langkah 5 dan 6 dengan warna kuning, oren dan coklat sehingga adunan habis.
- Akhir sekali bakar di dalam ketuhar bersuhu 180C selama 5 minit.
- Keluarkan dan biarkan sejuk di dalam acuan.
Assallamualaikum Syafiq. Salam kenal dari sis ya. Rajinnya Syafiq buat kek lapis. Tabik spring laa.. Akk pun tak serajin Syafiq ni.. Hasil kerja pun cantik kemas je...
ReplyDeletewaalaikummussalam kak...
Deletesalam perkenalan jgk dr sy...
seronok melapis kek ni...
tq sbb sudi follow blog sy...
: )
Assalam Dik..
ReplyDeleteteruja tgk kek cantik2 camni esp kek lapis..
akak org Swk..tp x pandai buat kek lapis2 camni...sbb x berapa rajin nak melapis...blh kira dgn jari la berapa kali buat..tu pun hasil x berapa cantik..salute kat adik nih..heheheh
waalaikummussalam kak...
Deletedulu kalau ikutkn memang x suka melapis sbb lmbt...
tp bila tgk hasil lps siap memang teruja...
tq kak...
: )
Cntiknya kek lapis...
ReplyDeletetq..
Delete: )
adehhhh... rajinnya awak melapis.....
ReplyDeletesonok melapis kek ni..
Deletetp penat dan mandi peluh jgk laa...
hihihii...
rajinnya syapex...
ReplyDeletesaya tak serajin tu nak melapis kek..
kemas pun kemas...untunggglaaa