Friday 4 July 2014

Nasi Ayam Madu



      Assalamualaikum dan salam jumaat semua... Hari aku berjaya buat set nasi ayam... Alhamdulillah... Sebelom ni cuma makan nasi ayam kat pasar malam ja... Tahun ni aku nekad nak belajar buat menu nasi pulak. Aku memang tak pernah masak nasi yang berperisa ni. Yang pernah pun cuma nasi kosong jaa... Ntah la, tahun ni macam mana dapat keberanian nak cuba buat nasi ayam ni pun tak tau... Dah la tu dalam bulan puasa... Memang mencabar.... Nasi ni kalau tengok tajuk dia tulis nasi ayam madu tiga... Nampak kontroversi la pulak... Huhuhuuu... So, aku just letak nama nasi ayam madu saja... Madu tiga tu aku abaikan... Hihihii... Terima kasih kak ita sebab kongsi resepi yang mudah ni dan terima kasih juga nadiaMyR penyumbang resepi ni. Kalau ada yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tuuu...






NASI AYAM MADU
by: Nadia
C&P : Kak Ita


SUP AYAM
-1/2 ekor ayam di potong dan dicuci bersih
-air secukupnya
-1/4 bawang besar atau 3 ulas bawang merah - di hiris
-3 ulas bawang putih - dihiris
-1/2 inc halia - dititik
-2 kiub ayam
-1 sup bunjut atau kalau tak de boleh guna rempah tumis 4 sekawan
-2 sudu mentega

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega, Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. Masukkan halia dan air, biarhingga air didih. Masukkan kiub ayam dan sup bunjut. kacau rata kemudian masukkan ayam dan tambahkan garam secukup rasa. Masak hingga ayam masak dan empuk.
  2. Bila dah masak, Keluarkan ayam dan ambil 2 1/2 cawan sup asingkan untuk menanak nasik.Sup yg telah siap tadi bolehlah di taburkan daun sup daun bawang dan bawang goreng untuk di makan bersama nasi.






AYAM MADU
-Ayam yg telah di rebus tadi.
-2 sudu besar Kicap pekat
-2 sudu besar madu
-2 sudu besar sos tiram
-1 sudu besar sos lada hitam - ita tambah
-1/2 sudu serbuk lada putih - ita tak letak sebab dah bubuh sos lada hitam


Cara-Cara
  1. Gaulkan semua bahan dan lumurkan atau ratakan pada ayam tadi. Perap sekejap.
  2. Sementara kita perap ayam kita sediakan nasi dia pula
  3. Bila nasik dah hampir masak baru lah kita goreng ayam ni dengan minyak yg banyak.







NASI AYAM
-2 cawan beras - suci bersih dan toskan
-sehelai daun pandan


Cara-Cara
  1. Masukkan beras kedalam periuk nasi, letakkan daun pandan yg telah di simpul.
  2. Tuangkan 2 1/2 cawan air sup tadi atau secukup untuk menanak nasi. Masak nasi seperti biasa.



BAHAN HIASAN
-daun bawang
-daun sup
-bawang goreng
-daun salad
-timun
-Tomato


SOS KICAP
-2 ulas bawang putih - dihiris
-kicap manis atau kicap masin secukupnya
-sedikit sup ayam
-garam atau gula. (jika kicap masin buh gula aje. kalau kicap manis boh garam sikit)
-cili api di hiris - ikut kepedasan kalau suka pedas boh lah lebih2


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, pas tu masukkan kicap dan sedikit air sup masak hingga didih. Pas tu masukkan cili dan garam atau gula. Siap di nikmati bersama Nasi Ayam Madu tadi.









2 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...