Sunday, 27 July 2014

Biskut Donut




    Assalamualaikum semua... Pagi ni nak share resepi biskut donut pulak... Sedap biskut ni... Rangup pulak tu... Ada pulak salutan coklat lagi menyerlah rasa biskut ni... Bila sekali tengok macam donut betul yang jual kat kedai bakery la pulak.. Kalau nak lagi cun, guna coklat yang bewarna... Lagi nampak menarik... Aku cuma guna coklat gelap ja... Nak jimat masa... Kalau tengok resepi asal letak coklat putih dan tabur pulak manik bewarna... Nak hias biskut ni ikut la cita rasa memasing...Ok la, jom tengok resepinya...




Biskut Donut / Snow White Cookies
Resipi : Chef Zubaidah
C&P : Kak Wan

Bahan A
-150gm mentega
-30gm shortening
-100gm gula kaster
-1 biji kuning telur
-1/2 sudu teh emplek

Bahan B
-200gm tepung gandum
-60gm tepung jagung
-30gm nestum (dikisar)
-3 sudu besar susu tepung

-Hiasan : Coklat masakan putih dan manik warna hundred thousand
Atau
-Hiasan : Coklat gelap, kepingan badam, almond nibs, serbuk roti putih dan coklat rice coklat/putih


Cara -cara :
  1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati. Masukkan bahan B dan uli sebati sehingga menjadi doh.
  2. Canai dan terap dengan acuan bulat berlubang. Bakar pada suhu 150c selama 20 minit. Sejukkan.
  3. Celup biskut dgn coklat putih yang dicairkan secara double boiler. Taburkan manik warna warni.
  4. Biar coklat beku baru di simpan di dalam bekas.






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...