Saturday, 26 July 2014

Biskut M&M Oats Monster / Monster Cookies



    Assalamualaikum.... Dah banyak mana biskut yang kegkawan dah buat... Mesti banyak dari aku ni kannn... Hmmmm... Kali ni aku nak tunjuk resepi yang sangat mudah... Tak guna tepung pun... Memang guna oat sepenuhnya sebagai bahan utama... Yang menariknya ada letak coklat m&m. Untuk kali ni aku guna coklat m&m yang besar tu... Sebab coklat m&m tu memang dah ada dalam peti ais... Kekanak pasti suka biskut ni... Lagi satu ada letak mentega kacang... Lagi la lemak berkrim dan harum sekali... Huhuhuu... Bila bakar biskut ni akan kembang agak besar jugak la... Kena jarak-jarakkan tau... Takut nanti bercamtum pulak... Setiap biskut aku sukat guna 1/2 sudu besar. Kalau buat 1 sudu besar nanti lagi besar biskut ni kembang.. Memang jadi monster cookies laa... Tapi raya punya pasal kena la buat saiz monster yang comel-comel... Kalau ada yang teringin nak buat boleh cuba tengok resepi kat bawah tuu...





Biskut M&M Oats Monster / Monster Cookies
Olahan dari : Justataste.com
C&P : Kak Wan

Bahan-bahan
-100gm gula kaster
-100gm gula perang
-115gm mentega
-1 biji telur A
-120gm peanut butter halus atau kasar
-2 sudu kecil esen vanila
-1 sudu kecil baking soda
-1/4 sudu teh garam
-250gm oats
-120gm mini m&m
-120gm chocolate chips


Cara-cara :
  1. Pukul mentega, gula kaster, gula perang hingga berkrim. Masukkan telur dan putar sebati.
  2. Masukkan peanut butter, esen vanila, baking soda dan garam. Putar hingga bergaul rata.
  3. Masukkan oats, mini m&m dan chocolate chips, putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
  4. Scoop adunan ke dalam dulang pembakar yang beralas baking paper / silpat. Jarakkan adunan kerana biskut ini akan mengembang.
  5. Bakar pada suhu 160C dalam oven yang di panaskan dahulu di rak tengah selama 10-15 min (bergantung pada oven)
  6. Keluarkan dari oven, biarkan biskut mengeras di atas dulang pembakar. Biarkan sejuk dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.





2 comments:

  1. alhamdulillah..saya dh try recipe ni.. tp terlampau maniss..hehe.. next time saya kna kurangkan gula nii..hehe. apa2 pun thnx for da recipeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..
      agak manis, sy kurangkn gula kastor tu..

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...