Tuesday, 1 July 2014

Kuih Tako Jagung



     Assalamualaikum dan selamat berbuka... Alhamdulillah selesai sudah kami sekeluarga berbuka... Ni menu berbuka untuk hari ni... Sangat sedap... Sejuk ja lalu kat tekat ni... Selalunya kuih tako ni orang buat dalam kelongsongs daun panda. Tapi ni buat dalam gelas yang comel ja... Mudah nak makan. Tapi kalau buat dalam kelongsong pasti lagi sedap sebab ada bau haruman daun pandan tu... Terima kasih kak yatie sebab kongsi resepi ni.. Resepi asal dari kak fida..






Kuih Tako Jagung
Resepi : Kak Fida
C&P : Kak Yatie


Bahan-Bahan

Lapisan Bawah :
-1/4 cawan tepung beras
-1/4 cawan tepung hoen kwee putih
-1/2 cawan gula halus
-2 1/4 cawan air
-sedikit pewarna kuning
-1/2 cawan jagung cream / biji- Yatie guna jagung biji dlm tin, toskan airnya

Lapisan Atas/Dadih :
-3 cawan santan pekat
-1/4 cawan tepung beras
-2 1/2 sudu besar tepung hoen kwee
-3/4 sk garam
-2 helai daun pandan - disimpul



Cara-cara
  1. Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.
  2. Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.
  3. Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga 3. pekat.Matikan api.
  4. Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan. Sejukkan
  5. Simpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan.






4 comments:

  1. Syapex...menarik takonya...sng buat dlm cawan lg...almaklum duk bndr...kl duk kg br sng nk dpt daun pandan yg byk tuk buat kelongsong ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt rmh byk daun pandan tp x berapa rjin nk bt kelongsong tu...
      : )

      Delete
    2. kt rmh byk daun pandan tp x berapa rjin nk bt kelongsong tu...
      : )

      Delete
  2. sedapnya..nk cubalah,terima kasih untuk resepi ini. jemput singgah blog saya : http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...