Saturday, 26 July 2014

Mix Nuts Coffee Chocolate Chip Cookies



    Assalamualaikum semua.... Kali ni aku nak cerita pasal keistemewaan pasal biskut ni... Yang pertama, aromanya... Memang kaya dengan haruman kopi. Nak-nak masa dok bakar tu... Tergugat jiwa tau... Nasib baik bakar waktu malam... Lagi satu, bila kita dah simpan biskut ni dalam bekas kedap udara, tiba-tiba teringin nak makan sekeping pulak... Masa buka tu, keluar haruman kopi yang menggoda. Kata nak makan sekeping ja mula-mula tu... Tapi boleh jadi berkeping-keping lepas terhidu bau aroma kopi tu... Kelebihan yang kedua pulak kaya dengan kekacang. Aku letak almond, pecan, walnut, pistachio dan kacang tanah. Pastu aku letak kuaci putih, kuaci hijau dan biji bunga matahari... Untuk kacang pecan dan walnut tu aku cincang kasar... Bila letak macam-macam kekacang ni, setiap gigitan memang akan rasa kelainan. Ni yang buat nak makan banyak keping.... So kalau ada peminat kopi dan kekacang ni memang kena buat la biskut ni... Apa lagi, jom tengok resepinya.... Oh ya, biskut ni tak kembang mana pun, boleh la letak dekat-dekat sikit... Tapi jangan la rapat sangat, nanti susah biskut tu nak masak. Biskut ni pun aku gentel-gentel bulat, pastu tekan dengan belakang garfu...





MIX NUTS COFFEE CHOCOLATE CHIP COOKIES
Sumber : Rima
C&P : Kak Ita


200 gm majerin
50 gm butter - ita letak 250gm butter so ita tak guna majerin
75 gm gula caster
90 gm gula perang
3 biji kuning telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil coffee oil - ita letak coffee paste
120 gm choc chip - ita guna Hershey's
100 gm mix nuts - bakar sekejap
350 gm tepung
15 gm serbuk koko - ita guna Tudor Gold
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam


Cara-Cara
  1. Panaskan oven 160C
  2. Leserkan dulang pembakar dgn minyak atau butter.
  3. Pukul butter, gula dan gula perang sehingga lembut
  4. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul hingga adunan sebati. tambahkan vanilla esen dan Coffee oil (ita letak coffe paste) dan pukul hingga rata.
  5. Masukkan tepung, serbuk koko, garam dan baking powder yg telah diayak terlebih dahulu dan kacau rata.
  6. Masukkan choc chip dan mix nuts dan gaul rata.
  7. Sudukan atas dulang pembakar ikut lah kan kalau nak besar atau kecil biskut tu.
  8. Kemudian bakar dalam oven selama 15 minit atau sehingga masak (ita bakar 20 minit)
  9. Keluarkan dari dulang pembakar selepas masak dan letak di atas redai hingga ia sejuk.
  10. Bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...