Sunday, 9 February 2014

Marble Trio



     Assalamualaikum dan selamat malam semua... Ni menu minum petang aku tadi... Kek ni aku buat semalam. Petang tadi baru potong... Sungguh sedap kek ni bila dinikmati di waktu petang bersama secawan koko panas... Perhhh.... Nikmat, nikmat.... Tekstur kek ni memang sangat gebu dan lembut. Nak buatnya pun sangat senang... Kalau ikutkan memang dah banyak kali aku buat kek ni. Dari belom wujud blog ni aku dah start buat. Memang tak akan mengecewakan anda semua laaa... Huhuhuu... Resepi ni dari mat gebu yang aku copy kat MyR... So, kalau ada yang teringin nak buat, sudi-sudikan la tengok resepi kat bawah tu...






Marble Trio
C&P : CMG/MyR


Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

-300 g mentega, pada suhu bilik
-280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
-1 camca teh serbuk penaik*
-1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
-5 biji telur Gred A
-250 g gula kastor
-1 camca besar Ovallate
-30 g Gliserin
-20 g air
-1/2 camca teh esev vanilla
-1/2 camca teh strawberi emulco
-1 camca teh coklat emulco


Cara-cara
  1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.




Selamat Mencuba..

8 comments:

  1. salam..

    cantiknya kek trio tu..suka la tengok kalernya tu..best ni makan kek sambil minum minuman kegemaran kan..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh...
      boleh ganti biskut kering..

      Delete
  2. memang suka marbel susu cmg, mmg cukup lembut dan moist...

    ReplyDelete
  3. Cantik corak kek ni dik....set cawan kat belakang pun lawa. Terbaiklah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pjam yg mak sat...
      hehehee...

      Delete
  4. Pernah buat kek ni, memang sedap dan gebu

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...