Saturday, 22 February 2014

Kek Kastad Pandan



     Assalamualaikum semua... Cuaca panas-panas ni tekak pun nak yang sejuk-sejuk ja... Nak makan ala-ala puding atau agar-agar ja... Tapi disebabkan terlebih rajin, aku pun buat la kek kastad pandan yang sangat superb  ni... Apa yang superbnya....? Mesti la kat kastad pandan tu... Dah la penuh dengan haruman pandan, ditambah pulak lemak berkrim santan yang sememangnya sangat sesuai digandingkan dengan pandan tu... Kek span pulak lembut dan sangat gebu... Bila makan bersama-sama memang tak toleh kiri kanan dahhh... Hahahaa... Memang sesuai la kalau buat kek yang macam ni kalau waktu hangat lit-lit... Boleh hilang rasa hangat tu... Thanks Naz sebab dah share resepi yang cun ni... Ok la, jom tengok resepinya...





KEK KASTAD PANDAN

Kek Span Pandan
Bahan-bahan:
-150 gm tepung gandum- ayak
-1 tsp baking powder- ayak
-5 biji telur gred B
-100 gm gula kastor
-1 tsp ovallete
-50 ml susu segar/ susu cair
-1 tsp esen vanilla
-Perisa pandan dan pewarna hijau
-50 ml minyak masak


Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak.
  2. Pukul dengan maksimum speed selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
  3. Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga sebati.
  4. Gris dan alas loyang di dasar sahaja. Tuang adunan.
  5. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit dengan api atas dan bawah.
  6. Setelah masak, sisipkan pisau atau spatula di tepi-tepi kek dan terbalikkan ke atas redai. Biar sejuk.




Kastad Pandan

Bahan-bahan:
-1200 ml santan atau susu cair (Naz selalu guna santan kotak)
-1 cawan gula kastor
-10 gm serbuk agar-agar
-100 gm tepung Hoen Kwe warna putih/ warna hijau
-Secubit garam
-Perisa pandan dan pewarna hijau (kalau dah guna tepung Hoen Kwe yang bewarna hijau, pewarna hijau ni tak perlu)


Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer.
  2. Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek. ** Kalau guna santan, santan tu tak perlu likat sangat. Santan biasa jer.






CARA MELAPIS KEK KASTAD
  1. Sedikan loyang. Lapik dasar loyang dengan plastik. Kalau tak nak lapik pun boleh juga.
  2. Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
  3. Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
  4. Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad.
  5. Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. Then biar kastad keras.
  6. Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepitepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.
  7. Hias ikut suka. Naz selalu sapu kek dengan fresh cream (yang telah kental) atau sapu dengan pipping gel dan taburkan kelapa parut kering.
  8. Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk.



NOTA & TIPS NAZ:
  • Bagi yang kali pertama membuat kek ini, mungkin semasa melapis kek dengan kastad akan mengambil masa sedikit. Bila masa panjang, kemungkinan adunan kastad akan mula mengeras dan ini menyukarkan proses merata kastad pada kek.
  • Tapi, jangan khuatir... Kalau lihat kastad di dalam periuk tu mula mengental, just tambah sikit air biasa atau santan dan kacau kejap di atas api dapur. Nanti kastad tu akan cair semula. So bolehlah terus menyambung kerja-kerja melapis kek anda.




Selamat melapis kek..


8 comments:

  1. cantiknya, sgt kemas hasil tangan syapex
    sedap kek ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq akak...
      btol tu, memang sdp...

      Delete
  2. Salam syapex...menariknya dik...akak mesti cuba buat jugak. Terliur tengok gambar...tambah2 yg paling bawah tu. Tergoda selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...
      gmbr memang boleh bt org tergodakn akak..
      hihihii...

      Delete
  3. kek ni sudah lama masuk dalam list..tapi sampai sekarang masih lagi belum terbuat-buat..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas2 ni boleh la akak cuba buat...
      hihii...

      Delete
  4. Asslamualaikum...cantik n kmasnyeeee la kek ni...nk tanya,yg santan tu guna sume santan pekat or ada cmpur air tuk cukupkn 1200ml tu?berapa kotak y syapex guna?tq..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy guna 400ml santan kotak. yg lain tambah air bg jd 1200ml

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...