Friday, 7 February 2014

Cheese Cake



     Assalamualaikum semua... Ni N3 yang tak sempat nak update dua minggu lepas. So, hari ni aku baru sempat nak share kepada pelawat blog aku ni... Aku ni memang peminat tegar cheesecake... Kalau nampak sapa-sapa yang share resepi cheesecake kat blog depa, aku kompem copy resepi tu dan simpan pada masa yang sesuai untuk aku cuba... Macam biasa, kalau deco cheesecake ni aku suka letak fresh cream dan blueberry topping... Memang peberet aku la... Kalau nak makan macam tu ja pun ok jugak..Tak nak banyak cerita, jom kita tengok resepi kat bawah tuu...







CHEESE CAKE@KEK KEJU 
Sharing: lina_pg 

Bahannya: 
-200g cream cheese( TATURA CHEESE.)lina pg gn 250g 
-400 ml susu segar (lina pg gn 1tin susu cair) 
-100 g mentega 
-100 g tepung gandum 
-100 gram gula halus 
-4 biji telur saiz A 
-1st esen vanila 
-1st jus lemon(xbubuh pn xpe) 


Cara2nya: 
  1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan. 
  2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan) 
  3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika.ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan 
  4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2). 
  5.  sapu acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung disekelillingnya [ aku guna loyang 8'' ]. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek 
  6. Bakar pada suhu 160'c guna api ATAS BAWAH selama 50 min-sehingga btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) - Lina pg bako suhu 150'C 
  7. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. 
  8. Biarkan selama 10min kek didlm loyang barulah dikeluarkan supaya tepi2nya regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu.JGN GATAL TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA.KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU..
  9. Simpan didlm peti peti sejuk dulu lg enak dimkn timekeknya sejuk...



Selamat Mencuba..

10 comments:

  1. Emmmm yummy
    Cantikk
    Menikmati kek cheese memang sedapkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol akak..
      sgt mengasyikkn..

      Delete
  2. Assalam..
    Saya pun suka bereksperimen..macam2 rcp cis kek..Saja nak test yg mana lagi sedap..
    Apa pun cis kek tu nampak sungguh sedap..
    Tq juga bg credit kat TMK (walaupun tuan punya rcp org lain hehee)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak lina..
      memang syok kalau dpt cuba resepi cheesecake yg br knn...
      sama2 akak, pakat2 kita promot... huhuu...

      Delete
  3. salam syapex..

    adoi..malam2 singgah sini nampak pula cheese cake yang menggoda ni..mantap la!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slam akak...
      sy memang suka mgoda org dgn cheesecake...
      hahahaa...

      Delete
  4. sedap...mintak resepi yer Syapex

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...