Monday, 7 October 2013

Kek Chiffon Keju



      Assalamualaikum semua.... Sihat ke pelawt-pelawat blog aku ni. Harap-harap pakat sihat sejahtera la ye. Mana taknya kat kampung aku ni boleh dikatakan hari-hari hujan... So, kena la jaga kesihatan selalu supaya tak sakit... Berbalik pada menu hari ni, aku nak share satu resepi kek chiffon yang sangat sedap ni. Resepi ni aku amek Kat dapur DTS. Rasa kek ni sangat sedap dengan kelemakan rasa keju yang tidak keterlaluan. Dengan aroma yang sangat membangkitkan selera sesiapa saja. Kelembutan kek ni memang tak dapat disangkal lagi. Mana taknya, nama pun kek chiffon. Kompem la lembut dan gebu... Memang sangat sesuai untuk buat menu minum petang. Kalau nak makan waktu lain pon boleh... Tak salah pun. Jom kita tengok resepi kat bawah tuuu....








Kek Chiffon Keju
Sumber : Alex Goh
C&P     : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
-60 ml susu cair
-40 g cream cheese
-25 g mentega
-1/2 camca teh esen vanilla
-65 g tepung gandum
-4 kuning telur
-4 putih telur
-100 g gula halus
-Secubit garam halus
-1/4 camca teh cream of tartar


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan cream cheese, susu cair dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan menggunakan kaedah double-boiler hingga semua sebati dan bersatu. Alihkan dan biar sejuk sedikit.
  2. Masukkan tepung, gaul rata. Tambah kuning telur dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan sebentar.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis, tambah garam halus dan cream of tartar. Putar hingga kental.
  4. Gaul no.3 ke dalam no. 2 secara kaedah kaup balik hingga rata. Tuang dalam tin chiffon berukuran 23cm (tin tak payah sapu mentega).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 35 - 40 minit, bergantung pada oven masing2. Bila kek masak, keluarkan dan terbalikkan tin, biar dalam keadaan begini sehingga sejuk.
  6. Sisip tepi tin dan dasarnya untuk mengeluarkan kek chiffon, potong dan boleh dihidangkan. Kek akan sedikit mengecut bila masak...




Selamat mencuba....





2 comments:

  1. waaa..terasa kelembutan chiffon..dapat kat saya lepas sepotong n brpotong2 lps tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek chiffon kalau makan sepotong memang x ckup...
      kena berpotong-potong baru kenyang...
      heheheee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...