Friday 27 September 2013

Kek Pisang Cepat Siap




    Assalamualaikum dan salam jumaat semua..... Kali ni kita layan kek pisang yang sangat senang, mudah dan tak payah guna mixer pun.... Guna senduk kayu pun dah boleh buat. Tapi aku guna jugak mixer tu... Malas nak lecek lelama... Huhuhuu.... Kek ni sangat gebu dan lembut. Rasa pun sedap. Kalau ikutkan, sedap lagi dari yang beli... Puji diri sikit... Tapi satu ja masalah, kek pisang ni terasa agak manis la pulak. Ni mungkin sebab kemanisan tu datang dari buah pisang sendiri. Memang susah nak agak la. Kalau ada yang teringin nak buat kena pandai-pandai lah ya ejas kandungan gula tu nanti.. Beberapa hari lepas ada nampak kak mas buat kat sini... Ok la... Jom kita tengok resepi kat bawah ni ramai-ramai...








KEK PISANG CEPAT SIAP
Sumber i  : Mak Lang
Sumber ii : Mama Fami
C&P        : Mat Gebu


Bahan-Bahan

-200 gram tepung gandum* [ aku guna tepung kek ]
-1 camca teh soda bicarbonate*
-1 camca teh baking powder*(*satukan dan ayak)
-150 gram pisang [ aku guna pisang emas ]
-170 gram gula kastor (mat guna 150 gram gula perang) [ aku guna gula perang jugak ]
-Secubit garam (mat tambah)
-3 biji telur gred A
-120 gram minyak sayur (mat guna minyak jagung) [ aku guna miyak jagung jugak ]
-1 camca besar ovallate
-Beberapa titik esen pisang (optional)
-Chocolate rice sebagai hiasan [ aku ganti hirisan badam ]


Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan.
  2. Lecek pisang, gula, garam dan ovallate hingga semua bergaul dan sebati . Masukkan telur, kacau hingga rata. Tambah tepung yang telah diayak, minyak jagung dan esen pisang (jika guna). Gaul hingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit coklat rice juga boleh, tapi mat cuma tabur atas kek saja.
  3. Tuang dalam tin kek dan bakar 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2 [ aku bakar pada suhu 130C selama 50-60 minit ]. Keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan dan boleh hidangkan..




Gebu, gebu, gebu....




6 comments:

  1. Minggu lepas baru buat kek pisang. Hari ni kak tayang pula resepi lain..Teringin nak buat lagi. Kalau kek pisang ni memang tak boleh tolak. Sedapnya.

    ReplyDelete
  2. nampak sedap sangat... pisang emas memang sesuai utk buat kek pisang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol 2...
      lg satu, kalau guna pisang emas boleh npak urat2nya...

      Delete
  3. woww..mmg gebuss gebass kek tu..bak akak sepotong!

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...