Saturday, 24 November 2012

Kek Lumut Kukus ( resepi II ) 1/3



Salam semua..... Hujan, hujan, hujan.... Lama-lama naik lumut. Hahahaa... Hari ni kita makan kek lumut pulak la sebab selalu dok hujan. Ni Kek Lumut Kukus (resepi II) 1/3. Mesti heran, 1/3 tu apa kan....  Cuba la teka... Mesti ada yang dah tau punya... 1/3 tu maksudnya, 1/3 daripada adunan asal. Nak buat banyak-banyak takut tak habis. Aku amek resepi ni kat blog kak DJ. Terima kasih la akak sebab sudi kongsi resepi ni. Dah la menjadi dengan cantik, sedap pulak tu. Kalau nak amek resepi asal klik kat sini. Resepi ni aku guna loyang 7 x 3 x 3. Saja try timbang, berat cukup-cukup 600gm... Wow... Nampak kecik, tapi mampat dan berat. Nanti kalau ada masa nak buat lagi. Bukan apa nak kukus kek ni makan masa 4 jam. Tapi kek aku ni cuma kukus 3 jam 30 minit jaa... Tak larat nak tunggu, dah kecundang. Apa-apa pun, mai tengok resepi yang 1/3 punya....







Bahan-Bahan

-3 biji telur gred A
-150g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
-1/4 cawan gula kastor
-1/2 cawan nestum (dikisar halus)
-1/3 cawan serbuk almond
-1/3 cawan serbuk horlicks
-1/3 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
-1 sudu kecil esen vanilla
-1 sudu makan perasa pandan + pewarna hijau
-1/3 cawan susu pekat manis







Cara-Cara
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka)
  2. Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati
  5.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil).
  7. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.





hari ketiga baru potong




makin lama makin sedap...
selamat mencuba





No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...