Tuesday, 13 November 2012

Kek Sarang Lebah [ versi kukus ]


  Salam & selamat pagi semua. Hari ni aku nak kongsi resepi kek pulak. Dah lama tak buat kek. Kalau dah sampai seru, kena buat cepat-cepat. Kalau tak, sampai bila-bila tak buat. Ni first time kira jadi. Walaupun sarang dia kecik-kecik, tapi ni antara yang menjadi selama aku dok try buat kek jenis ni. Ni projek semalam punya, hari ni baru sempat nak update. Dia punya bahan pun tak jauh beza dengan mana-mana resepi kek sarang lebah lain. Rasanya sama saja, yang nak beza pun sukatannya saja. Mai kita tengok resepinya...



Bahan-Bahan

-1 cawan tepung gandum
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu teh esen vanila
-90gm mentega
-1 cawan gula
-1 cawan air panas
-2/3 cawan susu pekat [ kalau nak manis boh 1 cawan ]
-4 biji telur


Cara-Cara
  1. Sediakan gula hangus dan sejukkan.
  2. Pukul telur hingga kembang seperti adunan bahulu.
  3. Dalam magkuk lain, pukul mentega, susu dan esen vanila hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan telur dan gula hangus berselang-seli ke dalam adunan tepung. Gaul sebati.
  6. Peram selama 3-4 jam.
  7. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak dan dilenser. Kukus selama 40-45 minit atau sehingga masak.






Ni sarang lebah muda. tu yang rongga di kecik-kecik. hehehe...



No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...