Assalamualaikum... Pagi ni kita layan roti jala pulak... Roti jala ni aku buat petang kemarin untuk minum petang, pagi ni dah habis la... Untuk resepi ni aku buat separuh adunan saja. Dapat la dalam 12 jala gitu... First time buat ni, jalanya tak berapa kemas lagi.... Agak kalut jugak la sebab nak kena buat jala pastu kena gulung jala tu bg cantik-cantik. Kalau dua orang buat ni rasanya buat mesti cepat siap. Sorang buat jala, sorang lagi tolong gulung... Tapi takat buat separuh adunan ni rasanya tak da masalah la...Bukan banyak mana pun... Untuk bahan cicahan roti jala ni aku cuma buat kari sardine je... Mudah sangat... Ok la, kalau ada yang nak mencuba jom tengok resepi kat bawah tu....
ROTI JALA
C&P : CMG
BAHAN-BAHAN ROTI JALA :-)
-2 cawan tepung gandum
-1/2 camca teh baking powder (kalau tak letak pun takpe) [ aku x letak ]
-1 1/2 cawan air
-1 cawan susu segar (atau boleh ganti dengan air)
-3 - 4 titik pewarna kuning makanan (boleh ganti dengan sedikit serbuk kunyit)
-4 camca besar mentega, cair dan sejukkan (boleh ganti dengan minyak masak)
-1 biji telur gred A
-Garam secukup rasa
-Air jika perlu
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan tepung dan baking powder dan ayak ke dalam bekas, kacau rata dan buat lubang ditengah2 tepung, masukkan telur yang dipukul sedikit, kacau rata. Tuang susu dan kacau perlahan. Tambah air dan kacau lagi hingga licin dan tidak berbintil2. Masukkan mentega cair atau minyak masak, pewarna kuning (atau serbuk kunyit) dan juga garam secukup rasa. Kacau rata dengan whisk, tapis adunan tapi dan ketepikan sebentar. Kalau pekat boleh tambah sedikit lagi air dalam 1- 2 camca besar....(kalau nak cepat, kisar guna blender).
- Panaskan non-stick pan bersaiz 10 inci atau apa juga jenis kuali yang anda ada. Kacau bancuhan roti jala dan masukkan ke dalam acuannya. Kemudian kirai atas kuali tadi, pastikan ia bercantum antara satu sama lain, masak guna api sederhana. Bila permukaan roti jala nampak pucat, boleh lah anda lipat atau gulung. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap....
KARI SARDINE
BAHAN-BAHANNYA :-)
-1 tin besar sardine (mat guna sardine PERTIMA)
-2 biji kentang, dadu
-2 1/2 camca besar rempah kari ikan (mat guna Baba's)
-1 cawan santan
-1 keping asam gelugor
-Garam dan gula secukup rasa
-Air secukupnya
-1 kiub ikan bilis (optional)
-1 biji bawang besar*
1 inci halia*
-1/2 inci kunyit hidup*
-2 ulas bawang putih*
-3 biji cili merah*(*kisar halus)
BAHAN TUMIS :-)
-1 camca teh halba campur
-1 tangkai daun kari, dilurut
-3 biji bawang merah, hiris halus
-1 ulas bawang putih, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah rempah kari + bahan kisar halus tadi dan terus memasak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
- Masukkan kentang, gaul rata dan tuang air secukupnya (hingga kentang tenggelam). Masak dengan api sederhana hingga kentang empuk. Masukkan asam gelugor, kiub ikan bilis (jika guna), ikan sardine dan 3-4 camca besar sos dari ikan sardine tadi. Kacau perlahan
- Tuang santan, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api sederhana hungga mendidih, kacau perlahan2. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama roti jala tadi.
CATATAN MAT GEBU :-
Pada mat, roti jala yang guna telur, dan kita letak sedikit serbuk kunyit, ia dapat mengurangkan rasa ke
teluran bila roti jala sejuk. Dan untuk kari sardine tu, anda boleh letak kesemua sekali sosnya atau letak sedikit macam mat buat, terpulang. Tang rasa garam tu, sebab bulan puasa, kita anggarkan 3/4 - 1 camca teh sudah memadai. Lagi2 lah kalau anda dah guna kiub ikan bilis macam mat guna tu. Ok, selamat mencuba... (^____*)
nyum2x... sedapnya
ReplyDeleteSalam Syafiq,
ReplyDeleteEwahhhh menjala pulak dia ye? Siap dapat tangkap ikan sardin lagi tu.. Ish terliur
w'salam...
Deleteini jala ajaib, boleh jala kari sardine tauuu...
hihihii...