Monday, 4 August 2014

Marble Shortbread Cookies



        Assalamualaikum semua.... Sihat ke....? Aku dah dua hari demam. Harini rasa macam nak kebah sikit. Tapi batuk dan selsema belom hilang lagi.. Tapi alhamdulillah la, sebab demam pun bukannya teruk sangat pun... Demam biasa-biasa saja... Disebabkan aku tak berapa sihat lagi, aku cuma nak update resepi biskut raya hari tu punya.... So, jom kita tengok resepinya....




Marble Shortbread Cookies - Black and White Marble
C&P : Kak Wan

Bahan A
-250gm mentega
-150gm gula kaster
-2 tsp coffee emulco

Bahan B
-330gm tepung gandum
-40gm susu tepung
-10gm serbuk koko
-50gm nestum di kisar halus
-60gm serbuk badam

Loyang 10' x 10' x 2 dengan cutter

Corak Marble Hitam
-230gm coklat masakan hitam
-20gm coco butter
-50gm coklat masakan putih

Corak Marble Putih
-250gm coklat masakan putih
-50gm coklat masakan hitam

Cara-cara :
  1. Pukul bahan A hingga kembang. Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh yg lembut.
  2. Ambil 600gm adunan, ratakan di dalam loyang yang di alas dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1" terkeluar dari loyang dan tekan padat ke dalam loyang kemudian cucuk atasnya dengan garfu. Letak cutter di atasnya dan tekan sampai ke dasar.
  3. Bakar pada 160C selama 40 min atau hingga masak. Biar sejuk dan keluarkan cutter.
  4. Cairkan coklat masakan hitam secara double boiler, masukkan coco butter, gaul rata atau (coklat masakan putih). Tuang keatas biskut dan ratakan.
  5. Cairkan coklat masakan putih atau (hitam) secara double boil atau di dalam microwave, biarkan suam sedikit masukkan ke dalam piping bag dan picit memanjang di atas coklat masakan hitam. Ambil lidi dan lorekkan dengan bentuk marble. Masukkan kembali cutter ke tempat asalnya dan biarkan coklat beku.
  6. Keluarkan cutter dan simpan di dalam bekas kedap udara.


**** Untuk corak marble putih tak perlu di masukkan coco butter.
Buat seperti corak marble hitam. Pilih salah satu ...

Jika adunan agak kering, tambah sedikit mentega dan uli semula.






5 comments:

  1. selamat hari raya.. rajin betul sorang ni buat biskut ..kalau dekat dah order ni .. cantik melatop pulak biskut tu,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. x yah oder2...
      kasi free jee...
      hihihii...

      Delete
    2. x yah oder2...
      bg free jeee...
      hihihiii...

      Delete
  2. kalau blh kat comment box jangan letak approve keyword lagi .. susah ..sebab lambat nak komen.. harap faham ye.. hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. sblm ni memang x ltk pn...
      tp byk sgt org ltk link iklan...
      pastu ada pulak komen yg agak busuk2..
      sory ye klau myusahkn....

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...