Tuesday, 12 August 2014

Kek Lapis Neopolitan




    Assalamualaikum dan selamat malam semua.... Malam ni aku nak update pasal kek masa hari raya hari tu... Macam biasa la, kalau kek raya ni aku akan buat kek lapis... Tapi tahun ni aku buat tak banyak jenis kek macam tahun lepas... Yang banyak pun aku buat biskut raya... Tak sempat nak kejar masa... Sibuk dengan kerja lain... Maklum la, kalau nak buat kek lapis ni memang makan masa... Dari penyediaan bahan, mengadun, melapis kek dan sehingga kek masak amat memenatkan. Tapi berbaloi bila kita tengok hasilnya nanti... Memang kena banyak sabar kalau nak buat kek lapis ni... Untuk kek lapis yang pertama ni aku buat kek lapis neopolitan yang di copy dari blog abang mat kita tu... Sapa tak kenal che mat gebu kita sorang ni... Menurut CMG resepi asal dari kak wan. Tapi resepi kak wan pula kek lapis koko mocha. Tapi CMG dah olah jadi kek lapis neopolita... Gabungan warna kek lapis ni memang cantik dipadan bersama... Rasa pun sedap.... Lepas ni boleh la pakat-pakat cuba pulak... Jom usha resepi kek lapis ni...




Kek Lapis Neopolitan
C&P : CMG / DTS

BAHAN-BAHAN A
-250 gram mentega (cm guna scs)
-150 gram gula kastor
-14 kuning telur (gred A)
-5 camca besar susu pekat manis

BAHAN-BAHAN B
-150 gram gula kastor (cm guna 130 gram)
-7 putih telur
-1/4 camca teh cream of tartar

BAHAN-BAHAN C
-160 gram tepung Hong Kong*
-40 gram Horlick*
-1 camca teh baking powder*(*disatukan dan gaul rata)
-1 camca teh esen vanila
-1 1/2 camca teh stoberi paste + 1/4 camca teh pewarna makanan pink
-1 1/2 camca teh coklat emulco + 1/2 camca teh perisa mocha


CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin 8inci x 8inci x 3inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan. Putar mentega dan susu hingga sebati, masukkan gula kastor dan putar hingga putih. Tambah kuning telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah disatukan sedikit demi sedikit dan putar ingga sebati. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk pengadun yang bersih dan kering, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula kastor dan terus memutar hingga kembang dan kental. Gaul putih telur ke dalam adunan mentega, gunakan kaedah kaup balik dan kacau hingga sebati.
  3. Bagi adunan kepada 3 bahagian, satu dimasukkan esen vanilla dan kacau rata, satu ditambah stoberi paste dan pewarna merah jambu, kacau rata dan satu lagi dengan coklat emulco dan perisa mocha. Kacau rata. Ketepikan.
  4. Masukkan tin ke dalam oven dan panaskan 1-2 minit. Keluarkan tin dan sudukan adunan coklat sebanyak 4 camca besar, ratakan dan bakar 5 - 7 minit (tukar pada api grill) hingga perang, keluarkan dan tekan perlahan dengan penekan kek lapis, sapu dengan mentega cair dan lapis lagi dengan adunan coklat hingga siap.
  5. Kemudian lapis pulak dengan adunan stoberi hingga siap dan akhir sekali adunan vanilla hingga siap. Untuk lapisan akhir bakar hingga perang sedikit, tutup permukaan tin dengan aluminium foil dan bakar 10 minit dengan fungsi api atas dan bawah. Sejukkan kek sekejap, keluarkan dan sejukkan sepenuhnya atas redai sebelum dipotong....



CATATAN MAT GEBU :
Jangan lupa menyapu setiap lapisan kek yang telah masak dengan mentega cair sebelum anda lapiskan dengan adunan baru dan setiap lapisan. cm guna 4 camca besar.....Selamat mencuba!!.






2 comments:

  1. Salam Syafiq,

    Ini memang terlebih rajin ni!!! Buat lapis lengit pulak pasni tau. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlebih rajin sbb smgt nk raya..
      hihiii...
      teringin jgk nk buat, tp teringat ada letak rempah, terbantut la plk...
      sy x berapa minat kek yg ada remph...
      carrot cake pn sy x ltk rempah...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...