Thursday 6 June 2013

Kek Lapis Bumi (Kukus)




    Salam semua.... Hari ni kita layan N3 tertunggak ya... Untuk N3 ni, aku melapis kek kukus pulak... Setelah berjaya melapiskan kek jenis bakar,  errr... berjaya ka...? macam tak ja aku try pulak jenis kukus ni... Payah jugak nak melapiskan kek jenis kukus ni sebab kita bukan nampak permukaan kek tu sama ada dah masak atau tak. Kalau yang bakar boleh ngendap tengok dalam oven tu.... Rasa kek ni pun istimewa sebab lapisan koko tu boh nescafe... Lagi la aku suka... Kalau ada sapa-sapa yang nak mengukus kek boleh la cuba buat kek lapis ni... Jom tengok resepi kat bawah ni.. Jom-jom...




Kek Lapis Bumi (Kukus)
Rujukan Sumber Asal : HaSue@Myr
C & P / Resepi Olahan : DayangJack@DapurKu Sayang

bahan-bahan : loyang 6" x 6"
menggunakan cawan metrik = 250 ml air

-1 cawan tepung gandum (diayak)[ aku guna tepung hong kong ]
-1/4 cawan serbuk holicks
-5 biji telur gred A
-225 g mentega (DJ menggunakan butter SCS)
-4 sudu besar serikaya
-1/2 cawan gula kastor
-1/4 cawan susu pekat manis
-1 sudu kecil esen vanilla
-1 1/2 sudu besar serbuk nescafe + 1 sudu kecil serbuk koko (bancuhkan dengan 1 sudu besar air
panas)
-Pewarna hijau dan kuning


Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Lengserkan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. (Seelok-eloknya alaskan loyang dengan kertas serap minyak)
  2. Ayak tepung bersama horlicks di dalam satu bekas yang agak besar. Ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang dan putih.
  4. Masukkan telur sebiji dan putar dengan kelajuan minima. Masukkan lagi sebiji telur dan putar lagi. Ulangi sehingga habis.
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  6. Masukkan serikaya dan putar sebati. Kemudian, masukkan susu pekat dan putar lagi.
  7. Masukkan tepung dan diadun sekata.
  8. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Campurkan satu bahagian dengan bancuhan nescafe tadi dan kacau sebati. Adunan kedua dan ketiga diwarnakan hijau dan kuning. Kemudian setiap bahagian ini dibahagi lagi dua dengan menggunakan bekas-bekas atau cawan-cawan kecil.
  9. Tuangkan adunan hijau ke dalam loyang terlebih dahulu. Kemudian, tutuplah loyang dengan kertas foil. Kukus selama 3-5 minit atau sehingga adunan dah tak cair.


Selamat Mencuba...


6 comments:

  1. wah wahh..
    cantik melapiss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah,,,
      dulu masa mula2 nak melapis selalunya jadi berombak ja...

      Delete
  2. Assalamualaikum..ishhhhh...Cantiknya kombinasi kaler dia...Struktur pun nampak mulusssss jaaaaa....

    ReplyDelete
  3. assalam..
    cantik lapisannya sekata je..kena tekan2 juga ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm...
      kalau jenis kukus ni, setahu sy x payah tekan2...
      cuma kukus selapis2 ja...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...