Thursday, 27 June 2013

Chilled Durian Cheesecake



     Assalamualaikum....  Hari ni kita layan menu yang berasaskan durian lagi... Yaaa... Memang menarik resepi kali ni... Cheese cake berperisa durian... Memang sangat sedap cheese cake ni... Aku memang syorkan kepada peminat durian dan cheese cake harus cuba resepi ni. Aku yang tak berapa minat durian pun dah jatuh cinta dengan cheese cake ni.... Rasa cheese ceke ni macam ais krim durian pun ada kalau makan waktu sejuk-sejuk... Sebelum buat kek ni, ada jugak terpikir, tak pelik ka kalau cheese campur dengan durian. Tapi alhamdulillah, sangat sedap. Aku sarankan guna durian kampung kalau boleh... Resepi ni aku C&P dari Zack Zachoes yang nun jauh di Tawau, Sabah. Terima kasih ya kak sebab share resepi yang menarik ni... Kalau ada sapa-sapa yang terasa nak menikmati keenakan cheese cake ni sila la cuba...







Chilled Durian Cheesecake
C&P : ZACK ZACHOES

Bahan-Bahan : (6" loose pan)

Base:
-100g biskut marie, kisar halus [ aku guna 150gm digestive biscuits ]
-50g butter, cairkan
***Gaul rata biskut dan butter. Padat-padatkan pada dasar loyang kek yang telah dialaskan dengan baking paper. Ketepikan dalam peti sejuk.

Durian cream cheese filling:
-125g cream cheese, suhu bilik
-20g-30g gula kastor, bergantung pada manis buah durian
-200g isi durian, boleh dblend halus dulu
-175g whipping cream, dipukul hingga mousse state (bertanduk tapi masih lembut, macam meringue soft peak)
-1/2sb gelatine Halagel
-1sb + 1/2sb air hangat


Durian cream:
-50g isi durian manis, hancurkan
-50g fresh cream, diputar kaku
***Campurkan kedua-duanya hingga sebati. Masukkan ke dalam piping beg.


Cara:
  1. Pukul cream cheese dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan isi durian, gaul hingga sebati.
  3. Masukkan gelatin ke dalam cawan/bekas kecil berisi air hangat. Biarkan 5 minit untuk ia mengembang, kemudian cairkannya secara double-boiler atau guna microwave oven. Ketepikan.
  4. Pukul whipping cream hingga pekat dan gebu, seperti mousse. Jangan overbeat!
  5. Masukkan gelatin ke dalam adunan cheese, gaul sebati. Masukkan whipping cream tadi, kaup balik hingga sebati.
  6. Tuang adunan ini ke dalam loyang. Sejukkan dalam peti sejuk beberapa jam (ku 4 jam) atau hingga cheesecake keras.
  7. Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada keliling loyang 2-3 kali. Guna suhu paling perlahan [ aku celup tuala bersih dalam air suam, pastu lap keliling loyang dalam 3, 4 kali ]. Keluarkan cheesecake dan alihkan ke atas cakeboard menggunakan spatula besar.
  8. Hiaskan atasnya dengan durian cream dan sedia dipotong.



Selamat mencuba...


6 comments:

  1. sekarang musim durian dh kembali kan..aritu akk ada beli jugak dh kopek2 buh esbok..he hhe x tau nk wat apa..cantik btl kjdian kek nie kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la...
      ada jugak smpn sikit..
      rasanya mgkn guna masa raya nanti kot..
      nk bt kek lapis durian...
      itu pn kalau rajin nk mlapis kek..
      huhuhuu...

      Delete
  2. assalam
    mengiurkan kek cheese ni
    skrg musim durian kat utara yek, sayangnya dusun kg akak x jadi kali ni hu huu ada pun sikit je

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm...
      kt sini pun x mjd byk jgk...
      boleh la takat nk mkn...

      Delete
  3. uwaaaa.....best nya derian....kt sini takde lagi......meh la sepotong!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa....
      lmbt mintak...
      dh habis dh...
      heheheee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...