Thursday 7 July 2022

Kek Lapis Biscoff

Kek Lapis Biscoff



    Assalamualaikum dan selamat petang semua... Petang ni aku nak share resepi kek lapis yang ke empat untuk raya haji ni. Resepi asal kek ni letak nutella. Tapi aku ubah letak Biscoff crunchy spread. Saja nak test... Alhamdulillah... Rasa sedap. Kalau ada peminat biscoff patut cuba kek lapis ni. Kalau nak tabur biskut biscoff setiap lapis pun boleh jugak. Aku tak rajin, cuma letak biscoff spread.... Sapa-sapa yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah ni... Nanti aku share resepi kek lapis yang ke lima & yang ke enam lepas ni.... Byeee....

Kek Lapis Biscoff



Kek Lapis Biscoff
C&P : Bro Rozzan ( KEK LAPIS NUTELLA )


Bahan-Bahan
500 gm mentega
180 gm gula
1 sudu teh ovellette
10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis
260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
220 gm Biscoff crunchy spread
180 – 200gm Biscoff crunchy spread untuk di bubuh pada lapisan kek (lebih pun takpe, sedapp..)

Cara:
  1. Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang (kira-kira 10 minit).
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul (kira-kira 7-8 minit)
  3. Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.
  4. Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain. Yg satu lagi dibubuh Biscoff crunchy spread dan dikacau rata.
  6. Bakarlah selapis selapis. Pada setiap lapisan biscoff, bubuh lagi Biscoff crunchy spread (dgn menggunakan sudu, biarkan ia jatuh sedikit-sedikit di atas lapisan kek.

Kek Lapis Biscoff

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...