Assalamualaiku semua.... Apa macam hari ni...? Ok ke puasa hari ke-4 hari ni... Harap-harap ok la kan... Hari ni aku post resepi awal sikit.... Saja nak bagi hangpa tergugat iman sikit.... Hahahaa... Lawak jaa.... Hari ni aku nak share resepi puding sumi pulak... Memang sesuai kalau buat menu untuk berbuka nanti... Boleh bayangkan tak puding sumi tu lalu kat kerongkong.... Perhhh dapnya... So, kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah ni...
Puding Sumi
C&P : Kak Yatie
Bahan-Bahan:-
10 gm serbuk agar-agar (yang tak berwarna)
200 gm gula pasir
1 liter air
2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
4 sudu besar tepung kastard*
1 tin susu cair*(bhn bertanda *disatukan)
1 bungkus jelly sumi atau secukupnya
sedikit esen vanila
pewarna jika suka
10 gm serbuk agar-agar (yang tak berwarna)
200 gm gula pasir
1 liter air
2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
4 sudu besar tepung kastard*
1 tin susu cair*(bhn bertanda *disatukan)
1 bungkus jelly sumi atau secukupnya
sedikit esen vanila
pewarna jika suka
Cara- Caranya
- Buka setiap sumi dan toskan airnya. Susun sumi ke dalam acuan. Simpan ke dalam peti sejuk beku dahulu.
- Dalam periuk, masukkan air, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan. Bukak api, masak sampai agar-agar dan gula hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
- Masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan susu cair ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
- Dah mendidih, tutup api, biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas acuan yang berisi sumi.
- Kalau nak berwarna, tuangkan sedikit pewarna ke dalam bancuhan dan tuang ke dalam loyang.
- Biarkan suam sedikit sebelum disimpan dalam peti selama 3 jam atau semalaman sebelum dihidang.
**Bila nak lapis adunan puding, biarkan beku sedikit, kelar2kan sikit permukaan barulah
tuangkan adunan yg seterusnya supaya puding melekat cantik.
Cantik🥰
ReplyDelete