Assalamualaikum.... Hari ni masih lagi resepi puding untuk menu berbuka... Untuk hari ni aku nak share resepi puding jagung pulak... Puding jagung ni sangat-sangat la mudah... Rasa pun sedap... Dalam resepi puding jagung ni ada letak santan... Lagi la bertambah sedap rasa puding ni... Memang lemak berkrim lahhh... Kalau tak suka rasa santan tu boleh ja ganti dengan susu cair atau fresh milk... Ikut suka mulut masing-masing la kannn... Untuk jagung dalam tin tu aku blender sekejap sebab nanti bila puding dah siap masa potong tu nampak la kemas sikit. Kalau tak blender jagung tu, nanti bila potong & terkena kat biji jagung tu memang nampak comot sikit puding tu... Tapi kalau dah blender jagung pulak tak leh la nak rasa krup krap gigit jagung tu. So, kalau rasa nak blender, blender la. Ikut cita rasa masing-masing. Kot ada yang rajin nak buat boleh tengok resepi kat bawah nii...
Puding Jagung
C&P : Azie Kitchen
Bahan-Bahan
1 tin jagung manis ( aku blender sekejap supaya mudah potong puding )
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula pasir
secubit garam
4 cawan santan ( 2 santan kotak 200ml + air )
Cara-cara
- Satukan semua bahan di dalam mangkuk dan kacau dengan whisk sehingga bergaul rata.
- Tuang ke dalam periuk dan kacau dengan api perlahan sehingga ianya pekat, berkilat dan hasilkan gelembung udara.
- Angkat dan tuang dalam acuan yang disukai. Biarkan seketika.
- Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalampeti ais. Sedap dimakan sejuk-sejuk.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...