Thursday, 10 April 2014

Sawdust Pudding



    Assalamualaikum dan selamat petang semua... Agak lama jugak la aku tak mengupdate blog aku ni... Untuk bulan April ni aku mulakan dengan resepi dessert yang sangat mudah dan ringkas sekali... Nama resepi kali ni sawdust pudding atau serradura. Resepi ni aku copy dari sonia. Kata sonia resepi ni fames kat Macau. Dah tak yah nak pi sana la kalau nak rasa puding ni... Meh kita buat sendiri. Bukan payah mana pun... Rasanya kalau nak sedap lagikan, setiap layer tu kena buat nipis-nipis... Aku ni tak berapa rajin... Hihihii... Tu yang nampak tebal... Apa pun memang sedap sawdust pudding ni... Kalau nak try sendiri boleh la tengok resepi kat bawah tuu...






Sawdust Pudding 

Ingredients
-200ml dairy Whipping cream
-40g Marie biscuits
-45g Condensed milk ( not sweet enough, I will increase next time)
-1tsp vanilla extract ( I use homemade vanilla extract)


Method
  1. Crush Marie biscuits finely in a food processor (you can bash-it-in-a-Ziploc-with-rolling-pin method if you don’t own a food processor).
  2. Whip whipping cream to soft peaks over a larger bowl filled with ice cubes and water. Add vanilla extract and condensed milk (Suggests you add 2/3 first, taste, then add more if it needs sweetening). Continue whipping until stiff peaks.
  3. Transfer the cream into a piping bag. (fitted with a plain 1 or 2 cm nozzle)
  4. Place a layer of biscuit into your vessel (individual moulds, mousse rings or cups) and pipe a layer of cream on top. Repeat until vessel is filled. (Suggests that don't put too much biscuit, or the cream will adhere to only the top bits and the dessert will look messy)
  5. Chill in the freezer for two hours. When serving, leave it out for a bit (around 10 minutes) for it to soften.






4 comments:

  1. cantik dan menarik puding tu..bestnya kalau dapat makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dok dekat, boleh la berkongsi rasa...
      hihihiiii...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...