Tuesday, 26 November 2013

Chocolate Nutella Cake with Nutella Buttercream



   Assalamualaikum semua... Pagi-pagi ni aku nak tayang kek coklat yang sangat moist ala-ala lembab... Huhuhuuu... Kek coklat nutella ni sebenarnya kek coklat kukus yang biasa ja. Cuma letak nutella dalam adunan tu... Lagi satu aku tukar serbuk koko dengan serbuk coklat. Memang ada kelainan. Ingatkan sama tapi, rasanya kurang pahit sikit daripada serbuk koko. Lagipun bau serbuk coklat ni lebih wangi. Untuk bagi nampak gelap, aku letak dark cocoa powder. Bahan-bahan ni boleh beli kat kedai bakery. Nak bagi lagi mengancam letak la nutella buttercream... Mmmmm... Sedap, sedap, sedap... Pas tu deco la dengan letak marshmallow kaler putih kat  tengah-tengah kek tu. Tak letak pun tak pa. Tak pun ganti dengan parutan coklat... Pasti lagi sedapkan... Kek ni bukannya besar sangat pun, cuma 6'' ja. Kalau teringin nak buat besar boleh la gandakan adunan... Ok la, jom tengok resepi kat bawah ni....






Chocolate Nutella Cake

Bahan-Bahan [ loyang bulat 6'' ]

-1/2 + 1/8 cawan tepung kek [ aku guna tepung hong kong ]
-1/2 sudu teh baking powder
-1/2 sudu teh soda bicarbonate

-1/3 cawan gula perang* [ kalau suka manis letak 1/2 cawan ]
-1/2 cawan susu segar*
-1/2 cawan susu pekat manis*
-1/2 cawan Chocolate powder* [ boleh beli kat kedai bakery ]
-2 sudu besar dark cocoa powder* [ untuk bagi kek warna gelap ]
-2 sudu besar nutella*

-2 biji telur
-1/2 sudu teh esen vanila


Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan. Sediakan loyang bulat 6'' dan alas dengan baking paper. Oles sedikit dengan mentega.
  2. Satukan tepung, baking powder dan soda bicarbonate. Ketepikan.
  3. Masak bahan bertanda ( * ) sehingga gula hancur dengan api perlahan. Sejukkan.
  4. Pukul telur dan esen vanila hingga berbuih. Tuang ke dalam adunan ( * ). Gaul sebati. Kemudian masukan tepung yang diayak tadi dan gaul sebati.
  5. Tapis adunan [ tak tapis pun tak pa, tapi kalau tapis dapat elak tepung yang berbintil-bintil ] ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak. Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tak jatuh dalam adunan kek.
  6. Cucuk kek dengan lidi sate untuk test kek masak atau tidak. Jika keluar bersih maksudnya sudah masak. Jika masih ada aduna pada lidi, sambung masak lagi.
  7. Sejukkan sebelum hias kek anda.





Nutella Buttercream

Bahan-Bahan
-200gm krimwell
-100gm shortening
-100gm nutella [ kalau lebih lagi power ]
-1 sudu besar susu pekat manis [ boleh lebihkan ]


Cara-Cara
  1. Satukan krimwell dan shortening dan pukul hingga kembang.
  2. Masukkan nutella dan terus putar hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat manis dan sambung putar lagi hingga sekata. Boleh dilepa pada kek.






Chocolate Ganache

Bahan-Bahan
-150gm coklat masakan
-50gm whipping cream
-1 sudu teh mentega


Cara-Cara
  1. Potong coklat masakan kecil-kecil dan ketepikan.
  2. Panaskan whipping cream hingga berbuih dan tuang ke dalam coklat masakan tadi.
  3. Gaul sehingga coklat masakan cair sepenuhnya dan masukkan mentega. Gaul sebati.
  4. Biar sejuk sebelum tuang atas kek.








Cara Menyusun Kek

-air nescafe untuk lembabkan kek

  1. Apabila kek betul-betul sejuk, potong kepada tiga bahagian.
  2. Letak satu keping kek atas papan kek dan sapu dengan air nescafe. Letakkan nutella buttercream keseluruh permukaan kek tersebut. Letak sekeping kek lagi.
  3. Ulang langkah 2 untuk lapisan berikutnya. Sapu keseluruh kek dengan baki buttercream.
  4. Simpan dalam peti sejuk seketika sebelum tuang chocolate ganache.
  5. Hias sesuai rasa...




Selamat mencuba...



10 comments:

  1. Replies
    1. betol tu...
      mkn mcm 2 pn sdp..

      Delete
  2. sedapnya....nk try jugakla buat.....

    ReplyDelete
  3. aduhai...tergugat tgk kek ni..kehitamannya cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kek coklat npak glap br syok nk mkn..
      npak kaya dgn coklat...

      Delete
  4. Assalam
    Cantik dark coklat, menawan
    Kalbu he hee hiasan jg menarik
    Akak bab potong kek lapis nk letak krim fail sokmo x kemas. Syapex potong guna alat ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jgk la kalau tang nk bahagi kek 2...
      kalau kek kukus mcm ni selalu potong guna benang...
      kalau jnis bkar selalunya bakar selapis2, senang sikit tp lambt janji cntik...
      cuma bahagi adunan sama banyak ja...
      pas2 bakar satu2...

      Delete
  5. 1/2+1/8 cwn tpung tu cmana ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 sukat 1/2 cawan lps tu tambah lg 1/8 cawan

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...