Wednesday, 29 June 2016

Tart Blueberry Cheese



    Assalamualaikum dan selamat petang semua.... Dah dekat nak waktu berbuka puasa dah ni... Alang-alang dok tunggu, boleh la aku update resepi dulu kan.... Ni adalah salah satu biskut raya yang aku buat... Selalu buat tart nenas biasa tu, tapi kali ni buat yang inti blueberry pulak... Bukan apa, ada lebihan inti blueberry masa buat tart rosalinda sebelum ni... Kalau simpan lama-lama kompem sampai tarik luput. Pastu masuk tong sampah... Kan membazir.... Ok la, jom tengok resepinyaaa...



Tart Blueberry
C&P : K.Nor

Bahan-Bahan
250gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
1 bj kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum
inti blueberry secukupnya
1 sudu teh perisa/esen blueberry
pewarna purple (lebih kurang 1 sudu teh)
** bila ditambah esen dan pewarna ni, adunan jadi lembik sket so tambah la tepung ya.. lebih kurang 1/4 - 1/3 cawan tpg gandum

hiasan:
1bj kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sudu air
Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.

Bahan taburan
parutan cheese secukupnya


Cara2:
  1. Ayak ke tiga2 tepung.
  2. Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
  3. Masukkan minyak sapi, kuning telur, garam, esen blueberry dan pewarna purple. Pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
  5. Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
  6. Buat la cam biasa (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur dan tabur parutan cheese )
  7. Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
  8. Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...