Assalamualaikum dan selamat tengahari semua... Hari ni aku nak share resepi kek pisang lagi. Aku buat ni pun sebab nak habiskan aku punya chocolate rice. Ingat masa bulan puasa ritu nak buat biskut chocolate rice, tapi tak buat. Ingat nak buat masa raya haji, tak jadi jugak... Hahaaa... Nampak gayanya macam sambung raya tahun depan gamaknya... Texture kek ni lembut tapi dia padat sikit. Sesuai la buat makan masa sarapan. Tak pun buat menu minum petang. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah
Kek Pisang Coklat Urai
C&P : Salina Jalaludin ( cookpad )
2 biji telur ayam
1 cawan gula kastor
2 cawan pisang emas (dilecek)
1 cawan minyak masak
3 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar serbuk penaik
1/2 sudu besar soda bikarbonat
Secubit garam
1/2 cawan coklat urai
Cara-cara
- Telur dan gula dipukul sehingga kembang.
- Masukkan pisang dan minyak masak. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan tepung gandum, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam dan coklat urai. Gaul sebati.
- Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu minyak masak. Tuangkan adunan. Kukus Selamat 35minit. Tutup api dan sesuai untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...