Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke 3 untuk raya tahun ni.... Kek lapis ni ada perisa mint... Selalu orang tak berapa minat perisa mint ni. Katanya macam rasa ubat gigi... Hahahaaa... Tapi aku ok ja... Tapi jangan bubuh perasa mint tu banya sangat. Nanti memang akan rasa macam ubat gigi... Untuk coklat M&M tu aku ganti dengan coklat cip... Ok la... Esok pulak kita jumpa untuk kek lapis yang seterusnya... Byeee....
Kek Lapis Mint Cheese
C&P : Nora Hj Talib ( cookpad )
Bahan-bahan
500gm butter
10 biji telur gred A
400gm susu pekat
100gm gula
1 sudu besar ovalette
500gm cream cheese
100gm horlicks ( boleh ganti socolic, my rasa, ovaltine & lotus )
100gm serbuk santan
380gm tepung hong kong
1 sudu kecil perisa mint
1 sudu besar lemon
pewarna purple, pink, kuning, biru dan turquoise
coklat M&M secukupnya ( aku ganti coklat chips )
Cara-cara
- Putar butter, gula dan ovalette sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan cream cheese.
- Perlahankan mixer, masukkan susu, serbuk santan dan horlicks.
- Akhir sekali, masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Teruskan mix sehingga adunan tiada ketulan dan masukkan perisa mint dan perahan lemon.
- Ketepikan 4 bahagian adunan. Letakkan warna purple, pink, kuning dan biru.
- Lebihan adunan warnakan turquoise.
- Panaskan oven dengan suhu 170C. Bakar adunan purple dahulu.
- Kemudian bakar adunan kuning.
- Bakar bahagian turquoise dan taburkan coklat M&M. Ulang sehingga habis adunan turquoise.
- Seterusnya bakar pula adunan pink. Akhir sekali adunan biru.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...