Tuesday, 13 June 2017

Puteri Ayu



     Assalamualaikum... Hari aku nak share resepi yang aku buat tiga hari lepas.... Cuma buat kuih yang ringkas dan mudah... Rasa pun sedap. Gebu pun gebu... Mulanya nak buat ala-ala marble... Tapi tak berapa nak rajin la pulak.... Hihihii... Nanti bila-bila aku rajin boleh la buat versi marble... Harum semarbak bau kuih ni bila dah masak... Rasa tergugat jugak la masa bulan puasa ni.... Kalau bulan biasa tak terasa sangat.... Kalau ada yang berminat boleh la cuba resepi kat bawah ni....




Puteri Ayu
Sumber  : Azie

Bahan-Bahan +-17 biji
1 biji telur gred A (guna 2 gred B)
80 gram gula halus
80 ml pati santan
1/2 sk pes pandan
1/2 sk ovallete
90 gram tepung gandum*
1/2 sb tepung ubi* (*disatu dan diayak)

Gaul rata:
1 cawan kelapa parut
1 sb tepung jagung
1/4 sk garam halus

Cara cara:
  1. Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa dan tekan sampai padat. Ketepikan.
  2. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati.
  3. Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....





No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...