Wednesday, 21 June 2017

Biskut Florentine Crunchy Caramel Almond




     Assalamualaikum semua.... Ni adalah resepi biskut raya yang last aku share... Kalau ikutkan ada tiga jenis biskut raya yang aku buat lagi, tapi resepi tu aku dah buat sebelum-sebelum ni. So, tak payah la nak share banyak kali... Resepi ni antara paling mudah sekali... Sebab apa, cuma gaul semua bahan, pastu letak dalam dulang dan bakar je... Cepat pun cepat.... Sapa-sapa pun boleh buat... Ok la, meh tengok resepinya...






Biskut Florentine Crunchy Caramel Almond
Sumber : kuali hangus

Bahan-Bahannya:-
200 gm tepung Florenta / Bienetta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hijau
20 gm bijan hitam

Cara Membuatnya:-
  1. Badam dan kuaci di bakar terlebih dahulu di dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
  2. Satukan semua bahan dalam bekas & Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.
  3. Panaskan oven pada suhu 160C.
  4. Setelah semua bahan digaul rata, guna Non stick muffin pan. Letakkan setengah sudu besar didalam setiap lubang muffin pan
  5. Bakar selama 5-6 minit sahaja. Jangan terlalu lama. Keluar dari oven biarkan sejuk seketika & terbalikkan diatas dulang.
  6. Biskut anda akan jadi elok bulat-bulat & kepingkeping.
  7. Simpan dalam bekas kedap udara.





No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...