Saturday, 16 January 2016

Tako Nangka



      Assalamualikum semua.... Hari ni aku nak share satu resepi yang menggunakan buah nangka... Memang best resepi kuih tako nangka ni... Sedap makan sejuk-sejuk... Nak-nak macam cuaca panas sekarang ni... Perhhh, sedap baq hiang.... Alhamdulillah, malam semalam hujan turun dari malam hingga pagi tadi... Memang sejuk semalam... Petang ni tengok nampak mendung, tapi hujan tu tak pasti lagi la... Ok, berbalik pasal kuih ni pulak yang menyebabkan aku rajin adalah sebab buah nangka kat rumah aku ni masak sebijik... Kalau nak makan macam tu saja memang boleh kembung perut nampaknya... Hahahaa.... Kalau ikut kak ita dia buat dalam kotak daun pandan, tapi aku buat dalam gelas... Bukan apa, tak rajin nak buat bakul tuuu... Hmmm... Ok la, meh tengok resepi dia pulak...




KUIH TAKO NANGKA
C&P : Kak Ita

Lapisan Bawah
25gram Tepung Hoen Kwe Kuning
25gram Tepung Beras
1 1/2 Cawan Air
1/2 Cawan Gula
6 Ulas Nangka Buang Biji dan Dipotong Dadu

Lapisan Atas
25gram Tepung Hoen Kwe Putih
2 Cawan Santan
Secubit Garam


Cara Penyediaannya
  1. Sediakan kotak pandan secukupnya.
  2. Campurkan semua bahan lapisan bawah kecuali nangka ke dalam periuk. Kacau rata.
  3. Kemudian masak atas api sederhana sehingga ia pekat. Tutup api dan masukkan nangka. Kacau sebentar.
  4. Tuangkan adunan ini kedalam kotak pandan hingga ukuran setengah kotak. Biarkan ia sejuk dan mengeras. Ketepikan.
  5. Dalam periuk lain satukan semua bahan lapisan atas dan kacau rata. Masak atas api sederhana sambil dikacau hingga ia pekat.
  6. Tuangkan adunan keatas lapisan bawah. Biarkan ia mengeras dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.



2 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...