Friday 8 January 2016

Baked Tiramisu Cheesecake



     Assalamualaikum semua.... Pagi ni pun aku tayang cheese cake lagi.... Hahaaa.... Jangan ingat aku makan cheesecake hari-hari pulak nooo... Ni aku dah buat lama dah... Sesi untuk menghabiskan bahan-bahan kek... Hari ni baru sempat nak updatenya.... Aku dan cheesecake ni memang tak dapat nak dipisahkan... Terutama sekali kalau yang babitkan dengan tiramisu... Memang kesukaan aku la tuuu.... Untuk cheesecake ni aku siap buat dia punya base lagi... Tak buat pun tak pa... Kalau buat, memang akan nampak tinggil la cheesecake tuuu.... Ok la, sampai sini dulu yaa... Byeee...





Baked Tiramisu Cheesecake
C&P : Kak Wan

Bahan-bahan
30 keping biskut ladyfingers
250gm krim keju / mascarpone - suhu bilik
100ml krim masam (sour cream) atau 100ml UHT whipping cream + 1 Tbsp jus lemon
60gm gula caster
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur Grade B

Sirap Kopi
2 tsp serbuk kopi segera nescafe
2 tsp serbuk kopi espresso, jika suka
250ml air
1 sudu besar gula pasir
(Didihkan semua bahan, kemudian sejukkan dahulu)

Hiasan : 250ml topping whipping cream, serbuk coklat atau koko

Loyang loose base tin 7"



Cara-cara :
  1. Sediakan loose base tin, patahkan dan atur biskut ladyfingers memenuhi dasar loyang. Penuhi dengan serpihan biskut di tempat kosong. Ambil sudu kecil, tuang sirap kopi ke atas biskut, buat hingga habis.
  2. Putar krim keju dan gula hingga licin dan tidak berketul, masukkan telur satu persatu di ikuti krim masam dan esen vanila, scrap tepi pengisar dan putar hingga licin dan tidak berketul.
  3. Bahagikan adunan krim keju kepada 2 bahagian, tuang 1 bahagian ke atas biskut yang telah di susun di dalam loyang. Ratakan dan hentakkan sedikit loyang supaya krim keju rata ke dasar loyang.
  4. Untuk lapisan kedua, celup ringan ladyfingers dengan sirap kopi, kemudian susun ke atas lapisan krim keju hingga penuh.
  5. Akhir sekali, tuangkan lebihan krim keju ke atas permukaan biskut, ratakan dan hentak sedikit loyang supaya rata.
  6. Bakar secara bain marie pada suhu 160C selama 50 minit atau hingga permukaan atas kekuningan.
  7. Tutup api ketuhar, rengangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek menyejuk di dalamnya.
  8. Kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  9. Untuk hiasan : Pukul whip topping cream hingga kembang 2 kali ganda, sapu pada permukaan kek, kemudian ayak serbuk koko di atasnya. Hias mengikut suka.
*** boleh juga mengunakan dasar kek sponge atau biskut. Jika ingin rasa kopi yang lebih kuat, tambahkan sukatannya.



3 comments:

  1. pengsan tengok kek ni..kek cheeeeeeeeeeeeeeeeeeese lak tu..

    aduhyaiiiiiiiii

    ReplyDelete
  2. hadoi syapex ! meleleh ayaq lioq tgk tiramisu adehhhh~



    salam kenal,
    Anamizu :)

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...