Assalamualaikum semuaa..... Lama jugak aku tak muncul kat blog aku ni... Hari ni aku rajinkan diri untuk update blog aku yang sendu ni... La ni aku kurang rajin dah nak update-update kat blog ni. Kalau awal-awal masa buat blog dulu buleh kata tiap-tiap minggu mesti ada resepi yang nak share. Tapi mai masa ni dia dah kureng sikit. Bukan apa nak update resepi kek pun makan modai kalau nak beli bahan dia. Kalau nak selamat kena buat separuh adunan laa.... Untuk resepi hari ni aku nak share resepi kek coklat. Kek coklat ni aku buat masa awai bulan lapan hari tu... Ni dah nak hujung bulan lapan dah naru aku update... Sebenarnya ada satu lagi kek... Nanti aku share... Kalau nak cuba resepi kek coklat yang sedap ni boleh tengok resepi kat bawah tuuu....
Moist Chocolate Cake
Resepi asal : Alex Goh
Resepi asal : Alex Goh
C&P : Rahel
Loyang 9"
Loyang 9"
Bahan A:
250gm butter berkualiti
320g gula kastor
1/4 tsp coffee paste
1/4 tsp coffee paste
Bahan B:
4 biji telur gred A
4 biji telur gred A
Bahan C:(diayak)
320gm tepung gandum
50g serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
Bahan D:
240gm susu cair/fresh milk
Cara membuat:
- Pukul bahan (A) dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan gebu.
- Tambahkan bahan (B) dan pukul hingga lembut
- Tambahkan bahan (C) dan (D) secara selang-seli dengan kelajuan perlahan sehingga sebati.
- Sediakan 2 loyang yg telah digris dengan butter dan dialas dg baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang dengan sama banyak.
- Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 40-45 minit atau sehingga masak.
Chocolate Ganache/Filling
Resepi asal:Wendy Kor
Resepi asal:Wendy Kor
Bahan:
500gm Dark Chocolate Compound-dicincang
500gm UHT Whipping Cream
50g Golden Syrup
50g Unsalted Butter
500gm UHT Whipping Cream
50g Golden Syrup
50g Unsalted Butter
Cara:
- Letak Coklat dalam mangkuk.Ketepikan.
- Panaskan whipping cream,golden syrup,unsalted butter di atas api kecil sehingga naik wap.
- Tuangkan ke dalam serpihan coklat tadi.Kacau perlahan hingga coklat melarut.
- Sebelum diguna simpan ganache selama satu malam agar ia pekat.
Cara Melapis Kek
- Kek coklat di bahagi kepada 4 bahagian.
- Letak sekeping kek atas papan kek. Lepa dengan chocolate ganache.
- Leak sekeping kek di atas ganache tadi, Kemudian lepa lagi dengan coklat ganache. Buat macam ni sampai 4x.
- Ratakan chocolate ganache keseluruh permukaan dan bahagian tepi kek.Kemaskan.
- Jika ada sisa coklat ganache tadi,panaskan semula dan tuang di atas permukaan kek.
- Hiaslah kek sesuai dengan kreativiti masing2.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...