Assalamualaikum dan selamat malam semua... Hari ni baru aku sempat muncul kat blog aku ni... Lama jugak aku tak timbul. Last aku update pun masa bulan puasa hari tu. Ni timbul pun sebab nak share resepi kek lapis untuk raya haji tahun ni. Ni resepi kek lapis yang pertama untuk raya haji ni. Resepi asal dia bakar bahagian coklat tu bagi habis. Pastu bakar pula bahagian putih bagi habis. Aku bakar bahagian putih separuh adunan. pastu bakar bahagian coklat bagi habis. Pastu sambung bakar bahagian putih bagi habis. Ikut la cara mana hangpa suka... Esok aku share lagi resepi kek lapis... Byeee....
Kek Lapis Koboi ( lebihan bhn² kek yg ada )
C&P : Cikk Hasyimah Gu ( RMK )
Bahan-bahan
10 biji telur A
I sdk vanilla
450g butter
350g Susu pekat
1/2 cawan Gula halus
100g Horlicks ( boleh ganti socolic, my rasa, ovaltine & lotus )
100g susu tepung (apa² jenis )
100g milo ( bolih ganti vico )
50g sebuk chocolate
200g almond sangai dulu ( ditumbuk kasar) ( aku guna almond nibs )
200g kismis hitam ( potong kecik²)
250g tepung pau@hongkong
1tin kecik Kaya
Cara-cara
- Butter+gula putar sampai kembang
- Masuk kn telur satu persatu putar
- Masuk kn vanilla putar lgi, masuk susu+horlicks + kaya putar sampai sebati.masuk kn tepung gaul sebati.
- Bahagi kepada 2. Bahagian pertama masukkn susu tepung gaul sebati (warna ikut suka,saya ikut warna asal ). Bahagian ke dua masuk kn serbuk chocolate+milo gaul sebati
- Nk tinggi guna loyang 8'4×8'4 ( saya guna loyang 9 je)
- Lapis bwh chocolate tabur almond & kismis di setiap lapisan
- Bakar berlapis² sampai habis guna api atas suhu ikut oven memasing.
- Lps tu bakar bahagian yg di cmpur susu tepung lapis cm biasa
- Last sekali guna api atas bawah bakar smpai masak.
- Kek ni kurang manis ye klau nk manis boleh tambah sukatan gula@susu pekat. Untuk melapis boleh ikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...