Assalamualaikum dan selamat petang semua... Dah lama tak makan kek yang ada krim ni... Bila dah ada kerajinan tu maka jadilah kek teh tarik ni. Dulu aku pernah buat teh tarik cake dari kak ita. Resepi ada kat sini. Kali ni cuba resepi dari abang Fauzi Karim pulak. Perbezaan dia dari segi kek span la. Kak ita ada tambah serbuk badam dalam kek span dia. Abang Fauzi Karim ada guna tepung jagung dalam kek span dia. So, boleh pilih resepi mana-mana nak cuba. Untuk resepi abang Fauzi Karim ni aku buat separuh adunan ja. Kat bawah tu resepi separuh adunan dah. Untuk Sos Teh Tarik Creamy ni aku letak secubit garam untuk bangkitkan rasa lemak manis... Sedapnya.... Kek yang lembut, rasa sos teh tarik & cream cheese.... Tak tau nak habaq rasa sedap dia... Kena la cuba buat... Ok la, byeee...
Kek Teh Tarik
C&P : FB Fauzi Karim
Teh tarik kaw
25gm serbuk teh
350gm air panas
100gm susu pekat manis
Cara-cara
- Masukkan teh ke dalam bekas dan tuang air panas . Biarkan 5-10minit.
- Tapiskan tehnya
- Asing 100gm dalam bekas lain (tanpa susu /teh o untuk buat sos teh tarik leleh) Dan masukkan susu ke dalam baki air.
- Asingkan 45gm susu dan sejukkan hingga betul betul sejuk (untuk di masukkan ke dalam adunan kek) dan 40gm lagi (untuk dimasukkan ke dalam adunan cream cheese)
Nota:
Anda akan ada 4 bekas air teh
- 100gm (tanpa susu) untuk digunakan dalam membuat sos teh tarik leleh
- 45gm untuk digunakan dalam adunan kek (disejukkan)
- 40gm untuk digunakan dalam cream cheese (PANAS)
- Baki untuk sapuan/jirus pada kek (disejukkan)
Bahan Kek
45gm Air Teh Tarik SEJUK
5 biji Telur A
100gm Tepung Naik Sendiri
60gm Tepung Jagung
100gm Gula Kastor
50gm Butter yang telah dicairkan
1/2 sb Ovalette
Cara-cara
- Masukkan semua bahan kecuali air teh dan butter.. pukul 5 minit dengan kelajuan perlahan
- Masukkan air teh tarik dan pukul lagi hingga gembu (naik 2-3 x ganda -bertukar menjadi putih krim)
- Alaskan 2 loyang bulat 7 inci dengan baking paper
- Masukkan butter ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati.
- Bahagi sama banyak dan tuang adunan ke dalam loyang
- Bakar 175c api atas bawah (20-30minit atau hingga masak)
- Keluar dari oven terus diterbalikkan atas redai.
- Dibiarkan sejuk dan dipotong kepada 2 bahagian.
- Ketepikan...
Frosting dan Layering
40gm Air Teh
1sb Gelatin Halalgel
125gm Cream Cheese (wajib suhu bilik)
50gm Gula Kastor
200gm Non Dairy Whipping Cream (fresh cream) ( aku letak 250gm )
Cara-cara
- Larutkan gelatin ke dalam air teh menggunakan teknik double boil
- Dalam masa yang sama pukul cream cheese dan gula hingga kembang
- Dalam bekas lain pukul non dairy whipping cream (fresh cream)
- Tuang gelatin ke dalam adunan cheese. Kacau hingga sebati.
- Kemudian masukkan fresh cream d dan kacau semua hingga sebati.
- Simpan seketika dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1jam
Sos Teh Tarik Creamy (leleh)
25gm gula kastor
75gm gula kastor
100gm air teh (tanpa susu)
150gm UHT / Dairy whipping cream
secubit garam ( aku tambah )
Cara-cara
- Perangkan gula 25gm dengan api perlahan (macam buat karemel)
- Dah perang... Masukkan air teh dan gula 75gm.
- Kacau dan dibirkan mendidih selama 5-10 minit sebab nak bagi pekat sikit.
- Masukkan whipping cream dan garam. Kacau hingga berbuih kasar.
- Tutup api.. sejukkan pada suhu bilik sekurang kurangnya 4 jam.
Cara melapis kek
- Ambil 1 keping kek yang telah dipotong
- Jirus / sapu dengan lebihan teh tarik pada permukaan kek
- Sapu adunan cream cheee dan ratakan
- Ulang proses no. 1 hingga selesai
- Lepa permukaan kek dengan baki Cream cheese
- Sejukkan 20minit
- Lelehkan permukaan kek dengan sos tarik leleh yang telah sejuk
- Sejukkan sekali lagi sekurang kurangnya 10minit dan sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...