Friday, 23 June 2023

Kek Lapis Peanut Butter Cheese

Kek Lapis Peanut Butter Cheese



       Assalamualaikum semua... Ni resepi ke 2 kek lapis untuk raya haji nanti. Kek ni sesuai untuk peminat peanut butter. Rasa lemak-lemak kacang campur dengan cream cheese lagi la lemak bekrim... Kek ni tak guna banyak pewarna. Cuma beberapa titik warna coklat ja. Kalau tak letak pewarna pun ok ja... So, sapa-sapa yang nak merasa kesedapan kek ni sila la tengok resepi kat bawah.... Byee...


Kek Lapis Peanut Butter Cheese


Kek Lapis Peanut Butter Cheese
C&P : FB Khairunnisa Mohammad
LOYANG 8x8x3.5
 
 
Bahan-bahan
500g butter
50 gula halus
30g ovalet
350g susu pekat manis
500g cream cheese
10 biji telur gred A
100g serikaya
150g Horlicks
150g tepung aiskrim vanilla
100g peanut powder/almond powder
200g tepung nestum (nestum blend sehalus mungkin)
200ml whipping cream
300g peanut butter
1 sudu besar esen vanila
Pewarna coklat sedikit
 
 
Cara-cara
  1. Mix butter, gula dan ovalet hingga kembang/putih.
  2. Masukkan cream cheese dan mix sebati.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil mix sampai sebati. Masa ni masukkan esen vanila juga.
  4. Masukkan susu pekat manis dan serikaya. Mix sebati.
  5. Masukkan peanut butter. Mix sebati.
  6. Masukkan Horlicks dan tepung aiskrim vanila. Mix sebati.
  7. Masukkan peanut/almond powder. Mix sebati.
  8. Masukkan tepung nestum, diselang-selikan dengan whipping cream sambil mix hingga sebati.
  9. Masukkan sedikit pewarna coklat. Mix sebati.
  10. Lapik loyang dengan baking paper. Tepi loyang jangan sapu apa². 
  11. Panaskan oven, 10 minit, suhu 170C
  12. Layer pertama bakar 10 minit, api atas bawah, suhu 170°.
  13. Layer kedua hingga habis bakar 8 minit, api atas saja, suhu 150° 
  14. Bakar berlapis².


Kek Lapis Peanut Butter Cheese

 

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...