Tuesday, 21 August 2018

Kek Lapis HORLICKS-MILO



     Assalamualaikum semua... Dah lama tak update kat sini... Last sekali aku update masa raya puasa tu.. Ni timbul pulak bila raya haji... Lama jugak la kan aku menyepi... Ada yang rindu kaa....? HAHAHAA.... Raya haji ni aku tak buat banyak sangat kek dan biskut... Cuma buat bagi ada ja... Tak la kosong meja tu nanti... Biskut pun aku buat yang mudah-mudah. Sama la jugak kek lapis kali ni... Mudah ja... Bahan pun tak banyak.... Kalau orang first time nak belajar buat kek lapis ni memang sesuai la untuk dicuba.... Kalau ada yang teringin nak buat boleh la tengok resepi kat bawah tu...
 



KEK LAPIS HORLICKS-MILO
C&P : Bro Rozzan

Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster (saya gunakan 200 gm)
240 gm tepung gandum (saya gunakan tepung Hong Kong)
200 gm Horlicks (saya gunakan 100gm horlicks, 100gm Milo)
1 tin susu pekat (397gm)

Cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata.
  2. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung, dikacau/gaul rata dan bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dicampur Horlicks manakala yg satu lagi di bubuh Milo.
  3. Bakar selapis-selapis hingga selesai.



No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...