Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek masa hari raya korban hari tu... Raya ni aku tak buat kek lapis pun. Kurang rajin. Lagipun tak da sapa yang boleh balik kampung... So, aku buat simple-simple dah la... Orang pun bukan nak mai sangat musim penyakit covid ni... Kek ni macam dah di upgrade dari kek batik biasa tu jadi kek batik empire. Kek ni amik masa sikit nak buat dari kek batik biasa tu sebab kek batik empire ni kena kukus. Kek batik biasa tu cuma masak atas api, gaul sebati, mampat dalam loyang & sejukkan... Siap... Kek batik empire ni amik masa sikit kalau nak siap. Kalau ada kerajinan nak mengukus tu boleh la cuba... Boleh tahan sedap kek ni sebab ada rasa lemak horlicks. Kalau nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
Kek Batik Empire
C&P : Fizalgk
200gm mentega
1/4 cawan gula halus ( boleh kurangkan kalau tak suka manis )
4 biji telur gred B
1/4 cawan serikaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan horlicks
150gm biskut marie ( patah 4 )
1 sudu besar serbuk koko + 1/2 sudu besar coklat emulco
pewarna hijau
Cara-cara
- Pukul mentega dan gula dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul hingga kembang.
- Masukkan serikaya, susu pekat manis dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati. Kemudian masukkan pula tepung gandum, horlicks dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan ( serbuk koko + coklat emulco ) + 1/2 biskut marie yang dipatahkan dan satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau + 1/2 biskut marie.
- Sapukan mentega pada dasar loyang/bekas acuan dan alaskan bekas dengan kertas kek ( aku guna loyang bulat 7inci )
- Masukkan adunan bewarna hijau, ratakan keseluruhan permukaan loyang. Goyang dan hentakkan loyang supaya adunan menjadi mampat.
- Panaskan air kukusan dan kukuskan menggunakan api sederhana hingga separuh masak. Kemudian tuangkan adunan bewarna coklat tadi di atas adunan yang di kukus sebelumnya ( warna hijau tadi ). Hentak sehingga mampat.
- Masukkan semula dalam periuk pengukus dan kukus lagi sehingga 1 jam atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh dipotong untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...