Tuesday, 6 July 2021

Seri Muka Durian


   Assalamualaikum semua. Hari ni aku bersiaran dengan resepi kuih seri muka pulak. Dah lama tak buat kuih seri muka.  Bukan takat kuih seri muka ja aku jarang buat. Kuih-kuih lain pun aku jarang buat. Kalau kuih-kuih ni memang aku tak berani sangat nak buat sebab selalu tak menjadi... Kadang-kadang jadi keras, lembik sangat, tak kembang , macam-macam la pengalaman masa buat kuih tradisional ni... Bagi aku kek lebih mudah dari buat kuih walaupun resepi panjang berjela... Tapi Alhamdulillah seri muka durian ni jadi jugak walaupun kat tengah tu tak berapa masak sikit. Kalau aku lebihkan masa kukus tu dalam 10 minit kompen masak helok.... Dia jadi tak masak tu sebab aku guna loyang kecik. Pengukus aku tak muat loyang empat segi lebih dari 7 inci. Aku guna 6 inci. Lupa nak habaq, ni aku buat separuh adunan. Tu yang aku guna loyang kecik.. Pulut tu pulak aku tak ikut sukatan resepi. Aku letak bancuhan santan & air tu sama paras dengan pulut. Kalau aku letak semua nanti lembik pulut tu. Ikut la jenis pulut apa yang hangpa guna. Pulut yang aku guna ni memang sukatan dia macam tu... Bahagian atas dia aku paling suka sebab kelembut dia tu memang kena dengan selera aku. Sebabnya selalu kalau beli dia macam keras sikit. Tapi yang ni ok sangat bagi aku. Pastu rasa dia lemak berkrim durian tak tau nak habaq lagu mana. Aku pernah beli seri muka durian tapi rasa dia macam letak perisa durian ja. Tak macam yang aku buat ni.. Rasa memang durian betul... Memang patut cuba bagi peminat durian. Kalau nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....


SERI MUKA DURIAN
C&P : Kak Ita ( Resepi asal Chef Asma )
 
Lapisan Bawah ( Pulut )

500 gm pulut ~ di rendam selama 4 jam
300 gm santan pekat ~ ita guna santan KARA
300 ml air
2 sudu teh garam

CARA-CARA
  1. Sediakan loyang 10 X 10 inc. Lapik loyamg dengan plastik 16 X 16 inc dan oleskan dengan sedikit minyak jagung atau minyak masak
  2. Pulut di cuci bersi dan toskan. Tuangkan pulut ke dalam loyang dan ratakan
  3. Masukkan garam dalam santan pekat dan kacau rata. Tuangkan santan tadi dalam air dan kacau rata. Tuangkan dalam loyang pulut
  4. Tutup dengan kertas aluminium dan kukus dalam kukusan yang telah mendidih selama 30 minit.
  5. Sementara menunggu pulut kita masak kita sedikan pula lapisan atas.


Lapisan Atas ( Durian )

Bahan A
140 gm tepung beras
60 gm tepung ubi
60 gm tepung gandum
180 gm gula
270 ml santan pekat
470 ml air
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh air kapur
2 biji telur

Bahan B
100 gm isi durian ~ ( boleh lebihkan )
100 ml air

Bahan C
pewarna kuning telur
pewarna hijau

CARA-CARA
  1. Dalam bekas, satukan tepung beras, tepung ubi, tepung gandum, gula, garam, air kapur, telur , santan dan air. Kemudian di kacau rata. Jika berbentel, masukkan dalam bleder dan kisar halus. Kemudian di tapis
  2. Satukan pula isi durian bersama air dan kisar dalam blender hingga halus
  3. Campurkan isi durian dan adunan tepung tadi kedalam periuk, letakkan pewarna kuning telur dan hijau dan kemudian masak atas dapur dengan api yang perlahan sambil senantiasa di kacau hingga berwap.
  4. Bila pulut dah masak, keluarkan dari kukusan dan tekan bagi padat.
  5. Tuang adunan durian atas pulut dan terus kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
  6. Bila dah masak, keluarkan dari kukusan dan biarkan ia sejuk sepenuhnya.



 

1 comment:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...