Friday 21 August 2015

Baked Durian Cheesecake (Kek Keju Durian Bakar)



    Assalamualaikum semua.... Dah lama aku tak meng'update' blog ni. Masa raya tu pun aku tak update apa-apa resepi kek atau biskut. Nak buat macam mana dekat-dekat nak raya tu aku demam. Masa awal-awal puasa pun aku demam. Kek kemana, biskut pun kemana... Tapi biskut tu ada la aku buat sikit. Cuma aku tak update kat sini la... Tak pa , raya haji dah nak dekat boleh la aku buat kek lapis yang tertunggak masa hari raya aidil fitri tu... Mintak-mintak tak demam jugak la masa dekat-dekat nak raya tu... Ok la, berbalik pada resepi kali ni, aku nak share resepi cheese cake pulak. Kalau ikutkan aku tak berapa suka cheese cake jenis ni. Sebab durian punya pasal, terus jatuh cinta... Hahahaaa... Sungguh nikmat bila kek cheese ni masuk dalam mulut... Rasa lemak berkrim dengan haruman durian memang memikat jiwa... Orang lalu tepi pun boleh buat-buat tak perasan sebab dok layan cheese cake ni... Hahahaaa... Satu ja cheese cake ni manis sikit sebab durian yang aku guna tu memang dah manis. Lagi satu aku guna fresh cream untuk buat filling dia. Kat situ pun dah ada rasa manis. So, pandi-pandai la ejas gula tu nanti... Untuk penggemar durian dan cheese cake wajib cuba. Kalau tak, rugi ooo... Ok la, sampai kat sini dulu... Byeee...






Resepi Baked Durian Cheesecake (Kek KejuDurian Bakar)
Diadaptasi dan dimodifikasi dari blog Aunty Yochana

C&P :  Zack

Loyang bulat 7" ketinggian 3" (untuk kek lebih tinggi) atau 8" ketinggian minima 2" (Resepi di bawah adalah separuh dari yang asal)

 Base biskut:
(Boleh juga guna base kek sponge) ku tak buat base
140g digestive biscuit, diblend
15g gula kastor
60g butter, dicairkan

*Alas dan lengser loyang springform/loose pan dengan majerin/butter cair dan baking
paper. Campur kesemua bahan base biskut dan tekan pada dasar loyang. Simpan dalam
peti sejuk sementara membuat filling cream cheese.





Filling:

175g @1C + 1sb + 1/2sb isi durian, dilecek halus - ku guna whisk je bagi hancur. Boleh juga diblend kalau nak lebih halus
250g cream cheese, suhu bilik
60g @ 1/4C gula kastor - ku guna 50g
20g @ 2sb menggunung tepung jagung (corn starch)
90ml @ 6sb susu sejat @ santan - ku guna susu sejat
50ml @ 3sb + 1st UHT whipping cream @ fresh cream - ku guna fresh cream, cuma kurangkan gula kepada 50g
1 + 1/2 biji telur Gred A



 Cara-Cara
  1. Panaskan oven 160C.
  2. Untuk filling: Pukul cream cheese dan gula kastor hingga gula hancur. Masukkan isi durian, susu sejat, whipping cream, dan tepung jagung. Pukul sebati. Masukkan telur dan gaul hingga smooth.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut (jangan lupa balut loyang dengan foil 2-3 kali dahulu untuk elak air dari masuk).
  4. Bakar secara bain marie/water bath/steam bake selama 1 jam, dengan loyang di'rotate'kan pada 5 minit terakhir untuk dapatkan permukaan yang dibakar rata.







 Topping:

80g isi durian, dilecek
32g susu segar
22g UHT whipping cream - aku guna fresh cream
15g gula kastor -
1/2 biji telur + 1/2 kuning telur Gred A


 Hiasan: ( aku ltk FC atas kek ja )

Serbuk koko + penapis
1/2C fresh cream, dikocok kental


Cara-Cara

  1. Untuk topping: Campur kesemua bahan untuk topping dan tuang di atas kek yang dibakar tadi (tak perlu disejukkan dahulu). Sambung bakar untuk 15-20 minit atau hingga permukaan atas kek sedikit keperangan dan agak kering.
  2. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan kek dalam loyangnya di atas redai. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam sebelum dikeluarkan dari loyangnya dan dihias dengan mengayak serbuk koko diatasnya atau disalut dengan fresh cream.





4 comments:

  1. salam singgah

    oo patutlah lama menyepi .. demam rupanya.. tup2 keluar dgn chizcake .. ubat demam la ni hii.. ahai .. menggoda nya kek..

    ReplyDelete
  2. Along pun buat durian cheesecake last week... lum sempat update..... mmg nyummm kan! My version is cotton cheesecake.... sedap bro...

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...